Zanimljivosti

FOTO U Kuparima scene kao iz akcijskih filmova

FOTO U Kuparima scene kao iz akcijskih filmova

U sklopu CSCM – World Congress on CBRNe Science & Consequence Management, koja se održava u Cavtatu, danas je u Kuparima održana pokazna vježba.

Vježba pod nazivom 'Radiološko-kemijski akcident na schengenskoj granici' obuhvaća djelovanje snaga zapovjedništva specijalne policije MUP RH, specijalne vatrogasne postrojbe sa sposobnostima CBRN, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, pripadnika bojne NKBO koja je ustrojena i za podršku NATO – u, tvrtka DOK-ING s robotiziranim multifunkcionalnim sustavom za interveniranje u nesrećama.

Pročitajte sažetak scenarija, a u fotogaleriji pogledajte kako se naši specijalci snalaze u ovakvim situacijama!

Scenarij:
Razmjenom podataka između obavještajnih službi EU dolazi se do operativnog podatka da će kriminalna skupina pokušati ilegalno prijeći granicu RH sa značajnom količinom plutonija i organofosfornih bojnih otrova s ciljem daljnjeg transporta morem prema prekooceanskom brodu u Jadranskom moru.
Teroristi/pripadnici kriminalne skupine putuju u dva auta, ukupno šest osoba. Snage zapovjedništva specijalne policije MUP RH sa CBRNE sposobnostima,  postavlja zasjedu. Djeluju dva tima sinhronizirano. Prvi tim postavlja zasjedu dok drugi tim dinamičkom metodom onesposobljava teroriste, u istom momentu napadaju oba vozila. Treći je tim u pričuvi za slučaj nepredviđenih događaja kao što je bijeg ili pomoć kriminalnoj skupini od nepoznatih pojedinaca koji nisu evidentirani obavještajnim radom
Na scenu stupa HazMat tim koji utvrđuje visoku dozu radioaktivnog zračenja iz zapaljenog vozila te se i oni povlače u zonu sigurnosti.
Zapovjednik Snage zapovjedništva specijalne policije MUP RH sa CBRNE sposobnostima daje signal za angažiranje specijalnog robotiziranog, daljinski upravljivog sustava MVF-5 koji se približava vozilu i vrši vizualno te radiološko-kemijsko izviđanje i šalje podatke u zapovjedno vozilo. Zapovjednik odlučuje ugasiti zapaljeno vozilo i izvršiti dekontaminaciju-imobilizaciju radioaktivnih čestica na vozilu i okolnom prostoru da se ne bi širila kontaminacija vertikalnim strujanjima.
Nakon eliminacije opasnosti svi pripadnici Specijalne policije i HazMat tima i njihova tehnika prolaze dekontaminaciju na dekontaminacijskoj postaji koju je za tu namjenu postavila desetina za dekontaminaciju bojne NKBO OSRH, a Vatrogasni tim Državne uprave za zaštitu i spašavanje sa specijalnim RKB vozilom vrši dekontaminaciju terena i uklanjanja automobile kriminalne skupine.
 

Pročitajte još

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist