Natrag
21.4.2019 14:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Tko je sve sinoć uživao na izložbi Salvadora Dalija?

12.4.2017 @ 9:13 Dulist Kultura
25;25

Podijelite:

Jedan je Salvador Dali – zna to preko 200 tisuća posjetitelja koji su dosad vidjeli izložbu ‘Božanstveni svjetovi’, od utorka navečer otvorenu u izložbenom prostoru samostana sv. Klare.

Izložbu su otvorili Jelka Tepšić, počasna konzulica Kraljevine Španjolske u Dubrovniku, Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti te predstavnik Davida Razjanceva, vlasnika kolekcije i vlasnika slovenske galerije ‘Deva Puri’.

‘Božanstveni svjetovi’ izbor je više od 240 najpoznatijih grafičkih listova velikog španjolskog umjetnika Salvadora Dalija ( 1904-1989) , skulpture, tapiserije te dva reljefa.

Dubrovčani su već imali priliku vidjeti ovu izložbu, no ovoga puta vraća se s novim, proširenim postavom iz njegovih najobimnijih opusa salvadora Dalija – ‘Božanstvena komedija’ i ‘Biblija sacra’ te opusa ‘Konji’ i ‘Trostrani klobuk’.

Kuriozitet dubrovačkog postava su i skulpture, među kojima je ‘Anđeo pobjede’, medalje, brončani reljefi i tapiserije, od kojih se posebno izdvaja tapiserija s motivima iz ‘Don Kihota’ te tapiserija ‘Dvanaest plemena Izraela’. Tu je i par brončanih svijećnjaka, Kastor i Poluks, ili ‘Blizanci’ iz 1974. godine, akvareli menore iz 1980. po čijem je modelu kasnije uz 50. obljetnicu države Izrael u Tel Avivu napravljena pet metara visoka menora, zatim set izvornih keramičkih pločica iz 1954. godine. Tu su i litografije iz opusa ‘Hommage Leonardu da Vinciu’ te reljefi koji predstavljaju Dalijevo doživljavanje Picassa nastali 1976. godine iz Dalijevih akvarela.

‘Božanstvena komedija’

Za opus ‘Božanstvena komedija’ svestranog i ekscentričnog umetnika angažirala je naime talijanska vlada 1950. godine, na sedamstotu godišnjicu Danteovog rođenja, da ilustrira posebno izdanje Božanstvene komedije. Za ovu seriju grafika Dali je naknadno izjavio da oslikava njegov osobni duhovni razvoj. Međutim, kasnije je kontroverzno izjavio da Božanstvenu komediju nikada nije čitao.
Za ilustraciju knjige napravio je 101 akvarel u razdoblju između 1950. i 1952. godine, nakon čega je talijanski Državni poligrafički institut objavio knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini. Komunistička partija je protestirala zbog rasipanja novca, a nacionalisti su negodovali što djelo najznačajnijeg talijanskog pjesnika ilustrira Španjolac. Na kraju je vlada izdala samo seriju suvenirskih poštanskih maraka. Projekat je potom 1959. godine preuzela i financirala francuska izdavačka kuća, pa je Komedija objavljena u Parizu u šest knjiga. Na dubrovačkoj izložbi su i grafički listovi iz francuskog izdanja.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana