Kultura

FOTO Svečano otvorena filmska manifestacija ‘Tišina molim! – Film i Grad od 1919.’

FOTO Svečano otvorena filmska manifestacija 'Tišina molim! - Film i Grad od 1919.'

U Kazalištu Marina Držića svečano je otvorena filmska manifestacija Tišina molim! – Film i Grad od 1919.

Fokus unutar zadane teme ovogodišnje manifestacije, koja se održava drugi put u Dubrovniku, usmjeren je na razdoblje jugoslavenske kinematografije. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Ana Hilje posebno se zahvalila mladim ljudima koji sudjeluju u organizaciji ovog hvalevrijednog događaja.

– Posebno nas veseli što drugu godinu zaredom imamo priliku vidjeti ovu vrijednu manifestaciju u našem gradu. Kroz ovu manifestaciju mladi entuzijasti i zaljubljenici u film uvode nas i pokazuju koliko je bogata povijest snimanja filma u Dubrovniku – rekla je Ana Hilje te se također zahvalila Kinematografima Dubrovnik koji su od samog početka prepoznali strast mladih ljudi i pružili im podršku.

Na otvaranju festivala prikazan je dokumentarni kratkometražni film ‘Dubrovnik, Grad svetog Vlaha’, snimljen 1938. godine, redatelja Maksa Kalmića. Smatrao se izgubljenim sve do prije par godina kada je pronađen u arhivi Jugoslavenske kinoteke u Beogradu. Večeras ga je dubrovačka publika imala priliku pogledati nakon skoro 80 godina od nastanka. Ovo je ujedno jedan od posljednjih filmova snimljenih u Kraljevini Jugoslaviji, ali i jedan od redateljevih posljednjih filmova. Više o samom filmu rekao je Aleksandar Erdeljanović, upravitelj Arhiva jugoslavenske kinoteke koji čuva sto tisuća filmova iz različitih razdoblja, koji je i zaslužan za otkrivanje ovog filma.

– Želim vam se zahvaliti što sam ovdje, prvi put poslije 1981. godine kad sam bio na ekskurziji u četvrtom razredu srednje škole. Maks Kalmić je bio vrlo talentiran čovjek koji je studirao pravo u Parizu, a hobi mu je bio snimanje filmova. Film ‘Dubrovnik, Grad svetog Vlaha’ prikazan je prvi put kao predstavnik Jugoslavije na svjetskoj izložbi u New Yorku 1939. godine – rekao je Erdeljanović.

Poseban gost ovogodišnje manifestacije je predsjednica španjolske filmske komisije Pilar Querol Fernandez od koje ćemo čuti iskustva Španjolske kao filmske destinacije u panel diskusiji o filmskom turizmu. Uz nju će na panelu sudjelovati Daniel Rafaelić, predstavnik festivala Kinookus Ivan Viđen i predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić

U sedam dana festivala posjetitelji će imati priliku pogledati projekcije filmova snimljenih u Dubrovniku s hrvatskim i engleskim titlovima, među kojima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita ‘Fan’ koji je snimljen u Dubrovniku 2015. Program nudi i besplatnu filmsku turu ‘Tragom Oscara’ po gradu uz pratnju licenciranog vodiča, dječju utrku, filmski kviz u suradnji s udrugom Bonsai i Art radionicom Lazareti, slušaonicu filmske muzike, radionicu za djecu ‘Set dizajn’, a druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena, u suradnji s gastro shopom Pomalo, za potrebe festivala u kino kavanu.

Na kraju samog otvaranja održao se prigodan tratamenat.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist