Natrag
18.2.2019 15:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO “Snovi realnosti” Ivane Miloglav u Sarajevu

26.5.2013 @ 18:34 Baldo Marunčić Kultura
12;12

Podijelite:

Mlada dubrovačka slikarica Ivana Miloglav Ivanković otvorila je svoju izložbu "Snovi realnosti" ovog tjedna  u Galeriji "Java" u Sarajevu.

Isti ciklus radova dubrovačka umjetnica već je prikazala likovnoj publici u Mostaru i Tuzli.  
 
–  Prateći već dugi niz godina rad mlade dubrovačke slikarice IVANE MILOGLAV IVANKOVIĆ mogu slobodno reći da je ova mlada umjetnica već sada „usidrena“ u vremenu i prostoru svoje individualnosti i kreativnosti.

Prožimanje je to prostora i vremena, stvaralačke geste i promišljanja i kao što sama umjetnica kaže: „Slike su materijalizirana granica sna i jave, područje realizacije želja i lucidnih snova“.

Već i onaj tko se prvi put susreće sa slikama Ivane Miloglav Ivanković, a ima likovnog predznanja u iščitavanju poruka i htijenja autorice, ne može ostati ravnodušan pred ovim platnima.

Prije svega privući će ga sam motiv, izražen u svega dva do najviše tri plana, u prvom planu je slika glavnog motiva koji je predočen promišljenošću gotovo hiperrealističkog lika i onog drugog (ponekad trećeg) koji nekom prividnom apstrakcijom još više naglašava ovaj „prvoplanski“ glavni motiv…

Gledajući i suživljavajući se s tim slikama sve nam je na prvi pogled jasno, tako gotovo jednostavno, da bi pri ponovnom pogledu na njih u nama proradila svijest, otkrivajući nam nova saznanja.
Ivanine slike imaju tijelo i dušu, gdje upravo to „tijelo“ čini čvrsti motiv, dok u drugom planu „dušu“ stvara atmosfera koju doživljavamo ovisno o našem raspoloženju.

Ništa nije do kraja rečeno, prepušteno je promatraču da sam osjeti dubinu morskog ili nebeskog plavetnila, refleksije i da „osluškuje“ eventualnu tišinu prema svom saznanju i raspoloženju…- napisao je uz ostalo o radovima Ivane Miloglav Ivanković Andrija Seifried.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana