Kultura

FOTO Predstavljeni ‘Pogledi iznutra’ Anabel Zanze

FOTO Predstavljeni 'Pogledi iznutra' Anabel Zanze

Knjiga dubrovačke slikarice i kiparice Anabel Zanze predstavljena je ovog četvrtka u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Dvojezično izdanje knjige na 144 stranice naslovljene ‘Pogled iznutra (Čitati s razumijevanjem) / View from Inside (Close Reading)’ oslikala je sama autorica koja je ovom knjigom, povezujući tekst i sliku, naglasila svoje široko umjetničko djelovanje.

Na svoj neobičan način autorica se obratila publici u stilu poruka koje šaljemo svakodnevno preko mobitela.

-Ne očekujte od mene ništa večeras, želim biti fikus. Možda procijedim tri krive rečenice i to samo da razveselim majku. Nadam se da me neće progutati panika. Hvala od srca – u svome se stilu obratila Zanze okupljenima.

Knjigu su predstavili Igor Zidić, renomirani hrvatski povjesničar umjetnosti, dr. sc. Katja Bakija, profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku, Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik te sama autorica, Anabel Zanze. Osim knjige predstavljena su i dva djela slikara Šime Perića koja su postala novi dio kolekcije Umjetničke Galerije.

Anabel Zanze je slikarica-grafičarka, rođena u Dubrovniku 1971. godine. Završila je zagrebačku ALU 1996. i neko se vrijeme bavila pedagoškim radom u dubrovačkoj osnovnoj školi. Od 2004. živi u Zagrebu. Članica je HDLU-a i HZSU-a. U posljednjih dvadesetak godina priredila je brojne samostalne i skupne izložbe od kojih neke i u najuglednijim hrvatskim muzejima i galerijama (MSU, Zagreb; UGD, Dubrovnik; MLU, Osijek; MG, Zagreb – Studio Josip Račić…) izazivajući pozornost istaknutih hrvatskih kritičara. Slikarstvo Anabel Zanze u svoju je knjigu Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas (2013.) uvrstila Sandra Križić Roban, a zastupljena je i u Likovnom leksikonu Leksikografskog zavoda ‘Miroslav Krleža’ (2014.).

 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist