Natrag
16.7.2018 18:39

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Predstavljena knjiga o 700 godina Ljekarne Male braće

11.10.2017 @ 23:24 Dulist Kultura
21;21

Podijelite:

Knjiga ‘Ljekarna Male braće – 700 godina zdravlja Dubrovčana autora fra Stipe Nosića predstavljena je u srijedu navečer u Franjevačkoj crkvi.

Fra Stipe Nosić tom prigodom je istaknuo kako knjiga donosi i neke dosad neistražene podatke i nova saznanja iz bogate povijesti ljekarne. Dodao je kako su pojedine priče u knjizi o povijesti ljekarne te različitim etapama razvitka ljekarne nastajale postupno.

-O ljekarni sigurno ne bih pisao da nije bilo upita njemačkog novinara Andreasa Zieglera, koji je pisao članak za časopis njemačkog Društva za povijest ljekarništva. Pomažući njemu shvatio sam da malo znam o ljekarni. Zbog toga, a i zbog jubileja, počeo sam istraživati i pisati kratke priče – rekao je fra Nosić.

-Nosićeva knjiga jednostavna je za čitati, a predstavlja uvod u veliko slavlje 700. obljetnice osnutka ljekarne Male braće, odnosno brige o zdravlju naših sugrađana, a i šire – rekao gvardijan Franjevačkog samostana u Dubrovniku fra Veselko Grubišić.

-Fra Nosićeva knjiga izaziva poštovanje, a posebno je zanimljiva jer prikazuje život Male braće i njihovo preživljavanje uz ljekarnu. Knjiga je nevelika, napisana je na svega 120 stranica, a podijeljena je u pet poglavlja o povijesti ljekarne, ljekarnicima, muzeju stare ljekarne te o nekim eksponatima ljekarne i brojnim zanimljivostima – rekao je Fra Jakov Rafael Romić, a prigodnim se riječima okupljenima obratio i provincijal Franjevačke provincije Svetog Jeronima fra Andrija Bilokapić.

Podsjetimo, dubrovačka Ljekarna Male braće jedna je od starijih ljekarni u Hrvatskoj i svijetu. Djeluje punih sedam stoljeća i to unutar istog samostana i iste zajednice, a jedinstvena je upravo zbog svog institucionalnog kontinuiteta (1317.-2017.).

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana