Kultura

FOTO/PREDAVANJE ZRINKE PALADINO ‘O Horvatu se vrlo malo znalo, gotovo ništa’

FOTO/PREDAVANJE ZRINKE PALADINO 'O Horvatu se vrlo malo znalo, gotovo ništa'

Povodom Međunarodnog dana muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak se održalo predavanje Zrinke Paladino o životu i djelima arhitekta Lavoslava Horvata.

Akademik Horvat svojom djelatnošću obilježio je hrvatsku arhitekturu dvadesetoga stoljeća. Za vrijeme studija samostalno je ili u koautorstvu s arhitektom Haroldom Bilinićem ostvario brojna djela za dva utjecajna investitora, Ivana Meštrovića i Božu Banca. Za obitelj Banac je tako nastalo više značajnih ostvarenja, među kojima se naročito ističe reprezentativna palača na dubrovačkim Pločama u kojoj se i danas nalazi Umjetnička galerija Dubrovnik.

– O Horvatu se vrlo malo znalo, odnosno gotovo ništa, i tako sam krenula u istraživanje njegovih djela i njegovog života. Istraživanje je trajalo izuzetno dugo. Bilo je tu i trčanja po terenima, obilaženja arhiva u Srbiji, Crnoj Gori… Sretna sam što upravo u ovoj palači imam predavanje! – zadovoljno je izjavila Paladino koja je na istraživanju radila čak sedam godina.

Zrinka Paladino, rodom iz Splita, diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu, dok je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine obranila je doktorski rad pod nazivom ‘Lavoslav Horvat: Arhitektonsko djelo 1922.-1977.’ te je stekla akademski stupanj doktora humanističkih znanosti.

Paladin je autorica većeg broja znanstvenih i stručnih radova te je aktivnom sudionicom različitih znanstvenih i stručnih skupova s područja povijesti hrvatske arhitekture, a posebno zaštite hrvatske graditeljske baštine.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist