Kultura

FOTO Poljske igračke u Rupama

„Poljske tradicijske dječje igračke“ naziv je izložbe autorice Anete Bak, koja je u petak navečer otvorena u Muzeju Rupe.

Izbor tradicijskih igračaka iz fundusa je Muzeja igračaka i igre iz poljskog grada Kielca, a koji inače broji preko deset tisuća eksponata.

– Na izložbi je izloženo stotinjak poljskih igračaka. Pozivam naše sugrađane koji u svojim domovima imaju stare igračke da nam se jave – kazala je na otvaranju izložbe ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

– Izložba obuhvaća dva aspekta izrade poljskih igračaka. Prvi su narodne igračke izabrane iz sredina u kojima cvate njihova izrada, a drugi su igračke izrađene u zadrugama od četrdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća – istaknula je koordinatorica izložbe Iris Biškupić Bašić.

U Poljskoj inače postoji nekoliko desetaka mjesta u kojima se izrađuju igračke. Tradiocionalnim središtima smatraju se regija Kielce, Zywiec, Rzeszow i Myslenice, a igračke se razlikuju po veličini, obliku i materijalu. Dokazano je da se izradom drvenih igračaka najprije, već u 18. stoljeću, bavili ljudi u selima Koszarawa i Pewel Wielka.

Organizatori ove izložbe su Dubrovački muzeji – Etnografski muzej Dubrovnik i Muzeum Zabawek i Zabawy, Kielce, Poljska u suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba.
Izložba ostaje otvorena do 8. rujna.

Pročitajte još

VIDEO/FESTIVAL SENTIMENTO Dubrovčani uživali u evergreenima uz ‘Tri tenora’ i DSO

Dulist

DESETO UMJETEONSTVO NA PORPORELI Školarci i Convivo oduševili publiku

Dulist.hr

TRI MJESECA DJEČJEG TRUDA Otvorena izložba polaznika Likovne radionice

Dulist.hr