Aktualno

FOTO “Pelješki most nacionalni je projekt”

FOTO "Pelješki most nacionalni je projekt"

U kinu Sloboda u subotu navečer održana je tribina na kojoj je udruga 'Pelješki most' građanima Dubrovnika predstavila ideju prikupljanja financijskih sredstava za gradnju Pelješkog mosta.

– U ovoj akciji imamo zadan cilj, zamisao, ali naslućujemo i prepreke u gradnji mosta. Mi zaista volimo ovu zemlju, ali ne volimo nepravdu. Mi smo ljudi koji smo se zaista našli na mostu, u Dubrovniku, zato smo i cijeli današnji dan tu i imamo ovu akciju, od torte – 'Slatkog mosta' do licitarskih srdaca i slično. Upravo to licitarsko srce simbol je ljubavi kojeg želimo pokloniti i našem dubrovačkom biskupu Mati Uziniću. Biskup nas je toliko ohrabrio svojom donacijom, zato mu doniramo to veliko licitarsko srce za pomoć koju nam je pružio – istaknula je na tribini predsjednica udruge, novinarka HRT-a Branka Šeparović.

Prihvativši uz emocije ovaj simbolični, a opet tako vrijedni poklon, biskup je istaknuo kako ova inicijativa nije tu radi mosta u njegovom fizičkom smislu, već se radi o ideji koja mora zaživjeti i dalje od same gradnje mosta.

– Ne treba govoriti o odvojenosti, to svi znamo. Kad se odustajalo od mosta, jedan čovjek me je pitao može li sudjelovati, kako bi rado sudjelovao. Nakon toga, dogodila se ova inicijativa, te sam i sam shvatio kako tu nije riječ o tek šačici ljudi, već da se zaista pokreće nešto veliko. Odlučio sam donirati i sam dio za Pelješki most, mislim da je u pitanju bio četvrti po redu centimetar mosta. No nije važan most, važno je sudjelovati, nešto smo pokušali i to je znak entuzijazma. Zato vam mogu obećati da ću kupiti zadnji centimetar mosta, ako se on napravi, ili bolje reći, kad se on napravi – istaknuo je biskup Mate Uzinić.

Osim Branke Šeparović, 'dobrog duha' ove inicijative, na večerašnjoj tribini govorio je i još jedan poznati hrvatski novinar – Mario Filipi, dragovoljac rata, koji je istaknuo osim povijesti gradnje mosta i činjenice koje se trenutno događaju u Hrvatskoj.

– Nakon problema s BiH, dogodila se nekakva 'oseka' entuzijazma. Uz to, stvorila se fama da se nema dovoljno novaca u Republici Hrvatskoj kako bi se izgradio most. Napominjem jednu bitnu stvar, a ta je kako je Hrvatskoj, koja se već prije definirala kako želi izgraditi most, bitnije da ga napravi kvalitetno, nego da napravi 'ćupriju' koja će non-stop biti zatvorena! Sada imamo početke mosta, stup od 30 metara u kojeg je saliveno 3 tisuće tona betona, situaciju koja će dovesti do toga, ako ne nastavimo na istom mjestu, da ćemo imati jedno ruglo na našoj obali koje ne služi ničemu. Moram napomenuti i kako će se gradnja nanovo, tog nekog jeftinijeg mosta, pokazati znatno skupljom nego da radimo na starim temeljima. Most će postojati i kad mi umremo, a ako bude loše napravljen, bit će na našu sramotu. Pokušajmo svi skupa izmijeniti klimu javnosti, da se ne govori da je neizvedivo napraviti most, već da je moguće napraviti pravi Pelješki most! – istaknuo je Filipi.

Uz njega i Branku Šeparović, govorili su još i Rozalija Bartolić, predsjednica udruge Udovice branitelja Republike Hrvatske, te Dragutin Plahovar, potpredsjednik udruge Pelješki most.

On je istaknuo kako je sav skupljeni novac u Ministarstvu financija te ga u svakom trenutku može koristiti Republika Hrvatska, a jedino ga ne smije potrošiti u slučaju ako neće graditi Pelješki most.

– Političari nisu uspjeli kreirati nerazdvojni put Hrvatske, no mi to možemo. Moramo se voditi po pitanju maksimalne profitabilnosti. Osjećam se ponosno, kao nekad davno kad sam išao u rat. Sada ne smijemo dopustiti da se naša država rastoči u sivilo, već moramo ovim mostom dokazati da možemo nešto postići. Ovaj most nacionalni je projekt, jer predstavlja problem cijele Hrvatske, trebamo raditi mostove među sobom – istaknuo je Plahovar.

– Kada sam čula Brankinu ideju, bila sam oduševljena i ponosna, moja je obitelj kupila centimetar mosta u spomen na mog muža koji je poginuo u ratu – izjavila je Rozalija Bartolić, čija obitelj je bila među prvima koji su donirali za Pelješki most.

– Sav prikupljeni novac donirat ćemo Republici Hrvatskoj, ali isključivo za potrebe gradnje. Svaka uplata je vidljiva i zahvaljujem što ste nam pomogli i primili nas u svom gradu. Inicijativa se srela po istom kriteriju, da volimo most i želimo ga napraviti – naglasila je Šeparović.

– Može se uplatiti za most, ali i širiti dalje informaciju, jer nam mediji ne šire dovoljno. Uputite ljude na našu internetsku stranicu, i dijasporu, zašto ne? – zaključila je Šeparović.
 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist