Zanimljivosti

FOTO Oživio Sokol grad

Impozantni Sokol grad, utvrda izgrađena podno kamenih klisura što se izdižu poviše konavoskih Dunava, prvog je travnja otvorio svoja vrata posjetiteljima nakon petogodišnje intenzivne obnove.

Na Uskrsni ponedjeljak tvrđavu su prvi put obišli Konavljani, a obilazak je bio besplatan. Od idućeg tjedna Sokol će se moći obići po cijeni od 40 kuna za individualni aranžman, dok će grupni posjeti koštati 25 kuna po osobi. Inače, službeno otvaranje obnovljene konavoske utvrde iz Društva prijatelja dubrovačke starine najavljuju za 21. travnja.

Posljednjih tjedana na Sokol kuli radila su se završna 'šminkanja'. Postavljena je noćna rasvjeta, zvučna kulisa, a ono što posebno oduševljava je impresivna arheološka zbirka čiji će se postav moći razgledati u obnovljenoj kaštelanovoj kući.
Arheološki nalazi nađeni su podno tvrđave i u njoj dokazuju i potvrđuju kontinuitet života odnosno trajanja utvrde od bakrenog doba oko 2300. godine prije Krista pa sve do napuštanja tvrđave u drugoj polovici 17. stoljeća.
 
Opširnije pročitajte u novom broju tjednika duList koji je u prodaji od srijede 3. travnja.

Pročitajte još

Prije godinu dana HIRovci krenuli na put oko svijeta

Dulist

ANTE EREŠ Liječio je Tita i igrače Bayerna. Tek mu je 81. i radit će dok ga služe glava i ruke

Maria Prkut

KOMADIĆ RAJA ZA KOLEKCIONARE Na lapadskom buvljaku ‘okitite se’ medaljama i ordenima

Leona Rašica