Kultura

FOTO Otvorena izložba ‘Sjećanja na Dubrovnik’ Mersada Berbera

FOTO Otvorena izložba 'Sjećanja na Dubrovnik' Mersada Berbera

‘Sjećanja na Dubrovnik’, izložba akademskog slikara Mersada Berbera otvorena je u četvrtak navečer u umjetničkoj galeriji Luna+Sol Hotela Dubrovnik Palace.

Uvodnu riječ o samoj izložbi dao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, koji je istaknuo paralele povezanosti ovog vrijednog autora i njegovih kontakata s Dubrovnikom, ističući i to kako je Mersad Berber umjetnik koji je svojim radom stekao međunarodnu slavu, što dotad nije uspjelo nijednom umjetniku iz tog dijela Europe. Naime, Mersad Berber najvažniji je umjetnik ponikao iz vihora ratnih stradanja na Balkanu devedesetih godina prošloga stoljeća, a održao je izložbe u Londonu (Galerija Albemarle), Hamburgu, Istanbulu, Chicagu, Abu Dhabiju, Moskvi, Madridu, Zürichu i New Yorku. Njegova posljednja važna izložba prije smrti – velika retrospektiva koja je obuhvatila cijeli njegov radni vijek – održana je 2009. u centru CaixaForum u Barceloni.

U radu je primijenio mnogo raznolikih umjetničkih tehnika, od tradicionalnih do suvremenih, primjerice nekoliko kratkih animiranih filmova; bio je opčinjen i mogućnostima novih tehnika digitalnog tiska, katkad stvarajući otiske velikih razmjera. Njegovi radovi često se ne bave jednim prizorom, već spojem više njih, katkad jednostavno smještenima jedan do drugoga, a katkad slojevito naslaganima jedan na drugoga. Snažna odanost vrijednostima talijanske renesanse objašnjava zašto su njegova djela u Italiji uvijek toplo dočekana, zbog sličnosti s djelima talijanskog pokreta Pittura Colta proizašloga iz kasnijih radova Giorgia de Chirica.

Berber parafrazira renesansne portrete i elegantne slike klasičnih aktova — jedan ili dva izravno posuđuje od Davida ili Ingresa — koji su često porazbacani, s likovima odjevenima tradicionalno balkanski.

Izložba Mersada Berbera ‘Sjećanja na Dubrovnik’ bit će postavljena u galeriji ‘Luna+Sol’ do početka studenoga.

Foto: mnj

Više o galeriji Luna + Sol:

Hotelom Dubrovnik Palace dominira art-koncepcija uređenja u kojem je izložen i stalni postav s oko 1000 umjetnina najpoznatijih hrvatskih autora. Galerija umjetnina Luna + Sol kulturni je punkt unutar Hotela koji promovira umjetnost kroz izložbe renomiranih hrvatskih i svjetskih umjetnika, ali i afirmira prepoznate mlade talente.

Cilj Galerije je prezentirati suvremenu umjetnost, sudjelovati u svjetskim kulturnim zbivanjima, te kroz interakciju s lokalnim stanovništvom i mnogobrojnim inozemnim posjetiteljima obogaćivati kulturnu ponudu Dubrovnika. Galerija djeluje kao multimedijalni prostor u kojem se izlažu slike, skulpture, crteži, umjetničke fotografije i instalacije.

 

 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist