Natrag
23.4.2019 12:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO//OTVORENA IZLOŽBA Portreti svetog Vlaha u kistu Josipa Pina Trostmanna

1.2.2019 @ 18:34 Hrvoje Curić Kultura
36;36

Podijelite:

U sklopu ovogodišnje Feste svetog Vlaha otvorena je izložba velikog dubrovačkog slikara Josipa Pina Trostmanna, naziva ‘Portreti sv. Vlaha’ u galeriji Talir.

-Kako je jednom lijepo rečeno sv. Vlaho je kolektivni lik Grada i građana Dubrovnika. Dakle, Grad je sveti Vlaho, a u ovom slučaju se može reći da je naš Parac zapravo portret umjetnika koji, osobno vjerujem, sam toga i nije svjestan. Jedan dobri mudri nono koji predstavlja sve nas – poručio je sin poznatog umjetnika Teo Trostmann.

Josip Pino Trostmann rođen je 1938. godine u Dubrovniku, gdje i danas živi i stvara. Već kao desetogodišnjak počeo je pohađati večernju školu portreta Iva Dulčića. Godine 1963. diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka, a pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge danas afirmirane umjetnike bavio se od 1968. godine do umirovljenja.

Jedan je od najstarijih živućih i ujedno ‘najdubrovačkijih slikara’, a grad Dubrovnik je njegov prepoznatljiv motiv. Dobitnik je nagrada Grada Dubrovnika i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi.

Kako je izgledalo otvaranje izložbe pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

Komentari

O autoru: Hrvoje Curić


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana