Aktualno

FOTO: Otvorena izložba Mata Celestina Medovića

Izložba retrospektive Mata Celestina Medovića, autora Igora Zidića. otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a ostvarena je u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori iz Zagreba.

 
Riječ je o dosad najvećoj izložbi jednog od najznačajnijih dubrovačkih slikara na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a prenesena iz Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu gdje je nedavno zatvorena. 

– Autor ove izložbe je Igor Zidić inače vrstan poznavatelj djela našeg Mata Celestina Medovića. Nažalost nije večeras mogao biti s nama – rekao je uvodno ravnatelj UGD Antun Maračić dodavši:

– Ovo je najveća retrospektivna izložba ovog autora uopće. Posljednje izložbe organizirane su 1990. u Zagrebu i Dubrovniku, tako da mlađi naraštaji nisu imali prilike upoznati njegova djela, osim putem pojedinih manjih parcijalnih izložbi.

Iako je iz objektivnih razloga broj izložaka ponešto reduciran u odnosu na izložbu u Zagrebu, dubrovačka publika ima priliku razgledati dosad najobimniji postav ovog slikarskog klasika. Izloženo je više od 170 Medovićevih radova iz svih faza i u čitavom tematskom rasponu.

– Izloženo je više od 170 Medovićevih radova iz 30-ak izvora kao što su galerije, institucije i privatni kolekcionari. Nekoliko je djela i iz Sarajevske galerije umjetnina. Dakle, na ovom mjestu izložena je velika zbirka radova sa svih strana svijeta – naglasio je Maračić. 

Uz rane crteže, portrete iz različitih razdoblja, slika religiozne tematike, izloženi su i radovi koji obrađuju mrtvu prirodu, kao i pejzaže dubrovačkog i pelješkog kraja. Od Medovićevih  povijesnih djela izložen  je i glasoviti, višestruko u inozemstvu izlagan i nagrađivan (medalje iz Münchena i Pariza) Bakanal iz 1893., slika velikog formata, vlasništvo Moderne galerije u Zagrebu. 

-Izloženi radovi obuhvaćaju sve faze opusa i temata Mata Celestina Medovića, od ranih crteža sa studija, prvih, pa i kasnijih portreta te radova religiozne tematike. Jer je on bio fratar u dubrovačkom Samostanu Male braće pa je i prirodno da se bavio i religioznom tematikom. Tu su i njegovi radovi mrtve prirode po kojima je zapravo Medović i najvažniji, jer je upravo on mrtvu prirodu emancipirao kao samostalni motiv u hrvatskoj moderni. Tu su i njegovi amblematski pejzaži, koji su iznimno značajni – istaknuo je Antun Maračić dodavši kako je uz Vlaha Bukovca, Medović pionir hrvatske moderne umjetnosti, utemeljitelj hrvatske moderne i instituta umjetnosti i izložbe. 

Izložbu prati bogato ilustriran katalog/knjiga s opsežnim tekstom autora izložbe Igora Zidića.

Ravnatelj UGD Antun Maračić zahvalio je sponzorima Gradu Dubrovniku, Minstarstvu kulture, i Poljoprovrednoj zadruzi Kuna, čiji je jedan od utemeljitelja bio Mato Celestin Medović. 

Izložba koju je otvorila pročelnica za kulturu Grada Dubrovnika Ana Hilje Čagalj, ostaje otvorena do 15. travnja 2012.

 

Pročitajte još

‘ANA U GRADU’ Do Srđa s dva autobusa, najavljena i privremena prometna regulacija

Dulist

TREBA LI I DUBROVNIK OVAKO? I belgijski gradić Brugge odlučio stati na kraj turističkoj gužvi

Dulist

UGOSTITELJI VLADI ‘Pred kolapsom smo, hitno morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika’

Dulist