Kultura

FOTO/NOVI ČASOPIS DUBROVNIK O Iliji Crijeviću, velikanu latinskog pjesništva

Relja Seferović i Davor Mojaš u četvrtak su predstavili prvi ovogodišnji broj časopisa Dubrovnik, posvećen 555. obljetnice rođenja Ilije Crijevića, u čitaonici Narodne knjižnice Grad.

– I ovaj broj časopisa, kako nas samo njegovo ime obvezuje i uči okrenut je Dubrovniku, i to kroz najrazličitije znanstvene, književne, spomenarske i druge oblike. Časopis otvaraju tematske stranice posvećene Iliji Crijeviću, uz 555. godišnjicu rođenja pjesnika koji spada u najuži krug velikana latinskog pjesništva, i nastavak je to slijeda tematskih časopisnih posveta i spominjanja kao što su bili oni brojevi časopisa Dubrovnik posvećeni Marinu Držiću, Marinu Getaldiću i drugima, a ove godine nas još čeka Vatroslav Lisinski, Orlando i Dubrovačke ljetne igre – uvodno je rekao Seferović.

– Ilija Crijević omeđio je dva velika straha koja su pogodila Dubrovčane njegova vremena. Strah od osmanske najezde u kojoj je 1463. godine nestalo Bosansko kraljevstvo, i strah od velikog potresa, od čijeg su rušilačkog bijesa još jednom zadrhtale dubrovačke zidine 1520. godine u vrijeme Ilijine smrti. Ilija Crijević u vječnom gradu proveo je godine i to možda najplodonosnije godine svoga života, godine temelja za sve buduće uspjehe. Godine u kojima se družio s cvijetom rimske humanističke vlastele, poput otmjenoga Alessandra Farnesea, izdanka jedne od najbogatijih obitelji s Apenina, čovjeka koji je uskoro ogrnuo kardinalski grimiz, da bi ga kasnije čak zamijenio papinskom tijarom i pod imenom Pavao III. preuzeo tron sv. Petra – o Crijeviću je rekao Mojaš.

Za ovaj broj časopisa Zrinka Blažević priredila je prepjev prve knjige Crijevićevih pjesama. Franciska Ćurković Major piše o Emigracijskim godinama u Dalmaciji u memoarima Kotinke Andrássy, Radoslav Tomić o Tri kopije u Dubrovniku prema djelima francuskih i flamanskih majstora. U prijevodu i s predgovorom Acije Alfirević objavljena je drama Ljeto Eduarda Bonda, esej Margarite Sveštarov Šimat uz izložbu Susret u depou dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić. U spomenarskom dijelu časopisa posvete su pjesniku Jakši Fiamengu i in memoriam prvaku hrvatskog glumišta Tonku Lonzi.

Podsjetimo, časopis Dubrovnik već 30 godina je u izdavaštvu dubrovačkog ogranka Matice Hrvatske. Uz rubrike Baština, Ogledi, Proza, Poezija, Spomenar, Teatar i druge, završne stranice časopisa donose osvrte na domaću izdavačku djelatnost s dubrovačkim predznakom, kroniku programskih aktivnosti i izdavačke djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku u prošloj godini te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku u 2018. godini.

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija