Kultura

FOTO/NOVI ČASOPIS DUBROVNIK O Iliji Crijeviću, velikanu latinskog pjesništva

FOTO/NOVI ČASOPIS DUBROVNIK O Iliji Crijeviću, velikanu latinskog pjesništva

Relja Seferović i Davor Mojaš u četvrtak su predstavili prvi ovogodišnji broj časopisa Dubrovnik, posvećen 555. obljetnice rođenja Ilije Crijevića, u čitaonici Narodne knjižnice Grad.

– I ovaj broj časopisa, kako nas samo njegovo ime obvezuje i uči okrenut je Dubrovniku, i to kroz najrazličitije znanstvene, književne, spomenarske i druge oblike. Časopis otvaraju tematske stranice posvećene Iliji Crijeviću, uz 555. godišnjicu rođenja pjesnika koji spada u najuži krug velikana latinskog pjesništva, i nastavak je to slijeda tematskih časopisnih posveta i spominjanja kao što su bili oni brojevi časopisa Dubrovnik posvećeni Marinu Držiću, Marinu Getaldiću i drugima, a ove godine nas još čeka Vatroslav Lisinski, Orlando i Dubrovačke ljetne igre – uvodno je rekao Seferović.

– Ilija Crijević omeđio je dva velika straha koja su pogodila Dubrovčane njegova vremena. Strah od osmanske najezde u kojoj je 1463. godine nestalo Bosansko kraljevstvo, i strah od velikog potresa, od čijeg su rušilačkog bijesa još jednom zadrhtale dubrovačke zidine 1520. godine u vrijeme Ilijine smrti. Ilija Crijević u vječnom gradu proveo je godine i to možda najplodonosnije godine svoga života, godine temelja za sve buduće uspjehe. Godine u kojima se družio s cvijetom rimske humanističke vlastele, poput otmjenoga Alessandra Farnesea, izdanka jedne od najbogatijih obitelji s Apenina, čovjeka koji je uskoro ogrnuo kardinalski grimiz, da bi ga kasnije čak zamijenio papinskom tijarom i pod imenom Pavao III. preuzeo tron sv. Petra – o Crijeviću je rekao Mojaš.

Za ovaj broj časopisa Zrinka Blažević priredila je prepjev prve knjige Crijevićevih pjesama. Franciska Ćurković Major piše o Emigracijskim godinama u Dalmaciji u memoarima Kotinke Andrássy, Radoslav Tomić o Tri kopije u Dubrovniku prema djelima francuskih i flamanskih majstora. U prijevodu i s predgovorom Acije Alfirević objavljena je drama Ljeto Eduarda Bonda, esej Margarite Sveštarov Šimat uz izložbu Susret u depou dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić. U spomenarskom dijelu časopisa posvete su pjesniku Jakši Fiamengu i in memoriam prvaku hrvatskog glumišta Tonku Lonzi.

Podsjetimo, časopis Dubrovnik već 30 godina je u izdavaštvu dubrovačkog ogranka Matice Hrvatske. Uz rubrike Baština, Ogledi, Proza, Poezija, Spomenar, Teatar i druge, završne stranice časopisa donose osvrte na domaću izdavačku djelatnost s dubrovačkim predznakom, kroniku programskih aktivnosti i izdavačke djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku u prošloj godini te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku u 2018. godini.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović