Aktualno

FOTO: Nikad “mlađa” i “teža” flota

FOTO: Nikad "mlađa" i "teža" flota

Povodom obilježavanja 15. prosinca, dana Atlantske plovidbe i 57. obljetnice osnutka, održana je prigodna svečanost.

Predsjednik uprave Društva Pero Kulaš tom prilikom istaknuo je kako Društvo recesijsku godinu završava s najmlađom i najvećom flotom u povijesti.

– Raspolažemo sa 17 brodova ukupne nosivosti preko 958 tisuća tona i prosječne starosti od 5,7 godina. Vrlo smo blizu jednom od zacrtanih ciljeva, premašiti milijun tona nosivosti flote. Što se tiče starosti flote dvostruko smo bolji od svjetskog prosijeka. Cilj nam je nastaviti s povećavanjem i moderniziranjem flote – kazao je Kulaš.

Osvrnuo se i na 2012. godinu, za koju su najave bile vrlo tmurne, ali i pored takvih najava, tržište je tvrtku „ponovno neugodno iznenadilo“, pa će se kraj godine dočekati s gubitkom u poslovanju. U prvih devet mjeseci gubitak je 20 milijuna kuna, pomorstvo je pritom zabilježilo gubitak od 31 milijun kuna, a dobit su ostvarile agencije i hoteli.

– Gubitci u pomorstvu su očekivani i nešto manji od planiranih, a posljedica su povijesno najnižih vozarina na svjetskom tržištu prijevoza raustih tereta. Dobit grupe veća je od planirane zahvaljujući prije svega dobroj turističkoj sezoni – kazao je Kulaš, dodavši i kako Društvo u u takvim vremenima nije imalo problema s likvidnošću.

– Ni u 2013. ne možemo biti optimisti, iako se počinje primjećivati usporavanje u narudžbi i isporuci brodova, što je naš najveći problem. Jer rast flote je još uvijek veći od rasta trgovine sirovinama – istaknuo je Kulaš, najavivši kako će i 2013. godina biti teška.

– Ovo je najduža kriza još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a statistički gledano čak i puno dublja – zaključio je Kulaš, koji očekuje dobre rezultate u segmentu hoteljerstva. Radovi na novoj poslovnoj zgradi su u tijeku, trebali bi biti dovršeni do kraja 2013. godine, a prvi 'stanari' će se useliti početkom 2014. godine.

Kulaš je na kraju zahvalio svim pomorcima i zaposlenicima Društva na vjernosti i predanom radu, te posebno čestitao ovogododišnjim slavljenicima i budućim umirovljenicima.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist