Kultura

FOTO Na rodnoj kući Iva Dulčića otkrivena spomen ploča

FOTO Na rodnoj kući Iva Dulčića otkrivena spomen ploča

Družba ‘Braća Hrvatskog Zmaja’ Zmajski stol Dubrovnik otkrila je u subotu ujutro spomen ploču hrvatskom i dubrovačkom slikaru Ivu Dulčiću na pročelju njegove rodne kuće uz stotu obljetnicu njegova rođenja.

-Postavljanjem spomen ploče završen je projekt odavanja počasti tri velika dubrovačka umjetnika kolorista: Đuru Pulitiki, Antunu Masli i Ivu Dulčiću. Željeli smo otkriti ovu ploču 2016. godine uz stotu obljetnicu Dulčićeva rođenja, međutim mi smo udruga koja ovisi o donacijama pa je projekt potrajao. Zahvaljujući donatorima Gradu Dubrovniku i Ivu Felneru iz Zaklade Caboga Stiftung te umjetniku Ivu Jašiću uspjeli smo sve dovesti do kraja. Prošle smo godine tik do Dulčićeva mozaika u Osnovnoj školi Lapad postavili prvu spomen ploču – izjavila je pročelnica Zmajskog stola Dubrovnik Varina Jurica Turk.

-Dulčić je bio heroj. Imao je hrabrosti još kao student na Akademiji, koju nikad nije završio, 1946. godine kritizirati izložbu sovjetskog socrealizma, zbog čega je čitav život bio progonjen. Nije imao dlake na jeziku. S Dulčićem sam surađivao punih deset godina, asistirajući mu u radu s mozaicima. Imali smo izvanredan odnos. Dok smo se upoznali, bio je poslovan, kasnije smo bili kao đak i profesor, a na kraju kao otac i sin. Jedino smo se igrajući karte znali posvađati – rekao je dubrovački kipar Ivo Jašić, Dulčićev prijatelj i suradnik koji je izradio spomen ploču.

Svoja sjećanja na Iva Dulčića iznijela je i Brigita Masle, kći Antuna Masle.

Spomen ploča od bijelog bračkog kamena stilski je formirana u obliku blage rotonde s motivima uzetim iz opusa Iva Dulčića.

Ivo Dulčić (1916.-1975.) hrvatski je i dubrovački slikar koji se isticao osobitim smislom za bogat kolorit i ljubav prema motivima rodnog grada. Slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti upisuje kao apsolvent prava 1941. godine. Nakon svađe s profesorima 1946. godine napušta studij i vraća se u Dubrovnik.

Godine 1955. uređuje atelijer i u Zagrebu. Jedan je od rijetkih hrvatskih slikara koji je trajno njegovao sakralne teme, a prvi zapažen rad bila je freska Krista Kralja u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu 1959. godine. Brojna djela u tehnici vitraja ostvario je u Dubrovniku, Zagrebu, Vatikanu, Asizu, Essenu, Sarajevu… Umro je 1975. godine u Zagrebu, a pokopan je u rodnom Dubrovniku.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist