Natrag
21.7.2018 04:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Mljet opet zatrpan albanskim smećem

31.3.2015 @ 18:20 Dulist Aktualno
16;16

Podijelite:

Na otoku Mljetu započela je velika akcija čišćenja obala od smeća pristiglog morskim strujama, koja će trajati do 5. travnja. Akcija se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog parka Mljet i Općine Mljet, a ekologe okuplja udruga Planet Zemlja.

Organizator poziva sve koji se nađu u blizini mljetskih uvala da se uključe u akciju, a svoj dolazak već je najavio i jedan od najpoznatijih mljetskih Zagrepčana Ante Kostelić.

– Količina smeća koja je ove godine dočekala volontere nadmašila je sve dosadašnje. To za njih predstavlja veliko razočaranje jer je to znak da jedan od glavnih ciljeva ovih akcija u nizu dosadašnjih godina nije ostvaren. Naime, očistiti smeće je manji problem od sprečavanja nastajanja novog.

Mljetske su obale u ovo doba godine „ukrašene nakitom“ koji je doplutao morem daleko izvan granica nacionalnog parka, čak i izvan granica Republike Hrvatske. To je prizor koji se ni u primisli ne očekuje vidjeti u nacionalnom parku renomea nacionalnog parka Mljet. No, lokalna zajednica tu je nemoćna. Moguće je jedino uz pomoć vojske volontera problem gurnuti pod tepih, a stvarno rješenje treba tražiti na nacionalnoj i međunarodnoj razini – ističe se u priopćenju za medije.

Stoga, ujedinjeni ekolozi s Mljeta još jednom šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada, a hrvatskoj Vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini.

Uz akciju čišćenja, provodi se i niz edukativnih sadržaja.
Akciju provodi dvadesetak aktivista iz udruga Planet Zemlja iz Zagreba, EkoArt Galaksija iz Bednje i Crometeo, pojačani lokalnim snagama iz Hrvatsko planinarskog društva Mljet i Planinarskog društva Planika Mljet.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana