Kultura

Foto: Ljepota kriznih područja globusa

Fotografije velikog svjetskog autora Stevea McCurrya dubrovačka publika od ove subote može pogledati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

 
Na sinoćnjem otvaranju izložbe okupio se veliki broj posjetitelja koji su se s divljenjem susreli s iznimnim opusom američkog fotografa koji već desetljećima sa izraženim senzibilitetom i majstorstvom svjedoči poprištima mnogih međunarodnih i građanskih sukoba.
– Djelo Stevea McCurrya primjer je nesvakodnevnog angažmana na afirmaciji vrijednosti i ljepote kriznih područja globusa. Autor ostvaruje sublimne prikaze ugroženih prostora i ljudi, ističući njihove unutarnje potencijale, njihov vitalitet – kazao je Antun Maračić o opusu Stevea McCurrya.
 
Autor je fotografirao događanja u Burmi, Šri Lanki, Bejrutu, Kambodži, na Filipinima, u Zaljevskome ratu te ratu na području bivše Jugoslavije, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet.
Izložba predstavlja 159 fotografija većeg formata, među kojima je i jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija, portret anonimne afganistanske djevojčice iz 1984. a može se i pogledati film 'Potraga za 'afganistanskom djevojčicom' iz 2002. godine, koji dokumentira traženje i pronalazak njegovog proslavljenog modela 18 godina kasnije.
 
Izložba nazvana „Trenutak nezaštićenosti“ ostaje otvorena do 17. lipnja, a za građane Dubrovnika ulaz besplatan.

 

Pročitajte još

DUBROVAČKI PAVILJON U Veneciji održan umjetnički razgovor Angele Richter i Marthe Wilson

Dulist

PROJEKT ‘RENESANSNI VRT’ I ove godine izvedbe u ljetnikovcu Bunić Kaboga

Dulist

VEČERAS U DVORU Gitarist Mak Grgić nastupa s repertoarom popularne glazbe

Dulist