Zanimljivosti

FOTO: Kolači koji se ne mogu zaboraviti

FOTO: Kolači koji se ne mogu zaboraviti

Božićne radionice u Deši započele su 10. prosinca  pripremom mantale, kontonjate i bruštulanih mjendula na tradicionalni dubrovački način. Iz Deše pozivaju sve sugrađanke i sugrađane da im se pridruže sve do 14. prosinca, gdje će se u njihovim prostorijama cijeli tjedan održavati slatke radionice.

Svi zainteresirani mogli su donijeti proizvode za natjecanje i izbor za najbolju mantalu, kontonjatu i mjendule. Ocjenjivanje je organizirano do 12 sati, a radionica mantale trajala je od 9 dao 12 sati.

– Počela je prva radionica priprave mantale, a svaki dan ćemo imati ponešto. Pokazivala sam kako se kuha mantala, a došle su nam gospođa iz Konavala Kate Klaić sa svojom mantalom, te gospođa Paulina Klokoč iz Petrače, koja su pokazale donijele svoje tradicionalne načine kuhanja mantale i kontonjate. Bilo je petnaestak sudionika koji su sudjelovali, davali svoje komentare te upućivali kako praviti mantalu, te je to bila jedna lijepa razmjena iskustva – istaknula je Jeny Hansal iz udruge Deša.

Mantala se skuha i ulije u škrabicu, po tradicionalnom načinu. Ona koja je kuhana u Deši napravljena je od dvije litre mošta, te se stavi oko 400 grama krupno mljevene pšenice, mjendula, muškatnog oraščića, mljevenih klinčića te po vrhu cimeta ili po domaći, kanjele.

– Iduća radionica je ona izrade anarncina u suradnji Deše i Dubrovačke kuće, 11. prosinca od 9 do 12 sati, a u popodnevnim satima ocjenjivački sud kušat će sve pristigle delicije te izabrati one najbolje iz ove godine. Ocjenjivat će se dokad se stigne. Oko jedanaest sat stiže nam gospođa Lucija iz Dubrovačke kuće, koja će isto raditi arancine, pa ćemo usporediti njene i naše. Razmjenjujemo iskustva i znanja, što je jako važno – ističe Hansal.

Bruštulani mjenduli na redu su 12. prosinca od 9 do 12 sati, također u suradnji Deše i Dubrovačke kuće, a dan iza je radionica džema od ljute naranče, obje u periodu od 9 do 12 sati.

– Niti jedna radionica nije teška, svi mogu doći probati, samo treba početi, zašto ne bismo radili za Božić nešto naše, domaće i tradicionalno. Kada budemo radili džem od ljute naranče, četvrtak ujutro, svatko će moći doći, poviriti i napraviti za sebe jednu teglicu džema – naglašava gospođa Hansal.

Petak je poseban dan u Deši. Od 9 do 13 sati stižu gospođe s Korčule, iz Vela Luke, koje će organizirati radionicu božićnih delicija iz svog kraja, a one su pršurata, kroštule i klašuni, a gospođa Hansal posebno ističe lumbliju.

– Lumblija je kolač koji se radi isto s moštom, kao i mantala, međutim, ovdje se dodaje brašno, te jako puno suhog voća. Ističem ga kao zanimljiv kolač koji se na Korčuli pravi još od doba Napoleona, kako se Korčulani sjećaju. Kada je Napoleon odlazio u Rusiju s francuskim vojnicima, jedan vojnik se zaljubio u prekrasnu otočku te joj je poklonio kolač naziva 'Ne pas oublier le ga' ili 'Ne zaboravi ga', a otočani su ga kroz godine na neki način iskrivili u lumblija. Taj naš kolač vrlo je ukusan, a jedu ga prvi put za Svi svete, na dan kad se sjećaju upravo onih koje ne bi smjeli zaboraviti – ističe Hansal, te ujedno i poziva sve zainteresirane da se priključe ovim zanimljivim i tadicionalnim radionicama božićnih slatkiša našeg kraja.

U petak u 13 sati bit će proglašenje najbolje mantale, kontonjate i bruštualnih mjendula, te će se uz prigodni tratamenat dijeliti i zlatne plakete, čime ujedno i završava tjedan radionica. 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist