Kultura

FOTO Kastrapelijev Njarnjas Grad

Likovi iz Držićeve Tirene, Dunda Maroja, Novele od Stanca, Skupa, Tripče de Utolče u jednom posve novom, a opet osebujnom i prepoznatljivom izdanju predstavljeni su u srijedu navečer na izložbi Dubravka Kastrapelija.

Izložbom ilustracija većinom u tehnici pastela pod nazivom „Srce nose prid očima…“  otvorenom u Domu Marina Držića oživljavana je hrvatska književna baština prevedene u novi vizualni oblik prihvatljiv sadašnjici.

„Slikar Dubravko Kastrapeli posve je ispunio likovnu zadaću oživljavanja duha renesansnog Držićeva Dubrovnika. Svemoć ljubavi, samoživost, škrtost, staračka zaljubljenost, traženje vječne mladosti, ljubav 'vrh svega' iznova su pred nama, decentno oslikani u likovima koji nas toliko podsjećaju na današnju tužnu zbilju u kojoj vladaju 'ljudi nahvao' – eh, da je Vidra danas živ!
Vidrin svijet jest svijet trajnih vrijednosti, koje svi mi prepoznajemo, a renesansna odijela možemo prispodobiti odijelima Hugo Bossa, Piera Cardena. Stoga, kako bi se reklo u Držićevoj maniri, Kastrapeli je 'pengač od velicijeg umjetenostva'“ – zapisao je o izložbi dr. sc. Vinicije Lupis.

Dubravko Kastrapeli, potomak prosvjetnih djelatnika iz dubrovačkog kraja od XIX. stoljeća, rođen je u Zagrebu, gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1995. godine u klasi prof. Kesera, te kod prof Damjanova.
Ilustrirao je i dizajnirao brojne slikovnice, letke, plakate i dječje časopise. Posljednjih godina posvetio se ilustriranju Cervantesovog „Don Quijotea“ i djela Marina Držića u kojima spaja svoju ljubav prema književnosti i likovnoj umjetnosti.

Pročitajte još

RAJ HABSBURŠKOG MONARHA Maksimilijan je bio oplemenitelj, ne devastator

Iva Dedo

NASTUP S ORKESTROM U DVORU Veliki pljesak za Luku Ljubasa

Dulist

MIDSUMMER SCENE Otkrijte tko je zanosna Shakespeareova Julija

Dulist