Kultura

FOTO Karamazov zasvirao uz Dubrovački simfonijski orkestar

Svjetski poznati majstor lutnje i gitare, Edin Karamazov, s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupio je ovoga petka u crkvi sv. Dominika, a koncertom je ravnao maestro Tomislav Fačini.

Publika je imala priliku poslušati ova djela:

A. Vivaldi Koncert za lutnju u D duru, RV 93
L. Sorkočević Simfonija br. 5 u D duru
A. Pärt Fratres
L. van Beethoven Simfonija br. 6 u F duru, op. 68 ‘Pastoralna’

Advokat novog, rijetkog ili neobičnog, Edin Karamazov, prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Mediji i publika širom svijeta smatra ga najvećim virtuozom na lutnji današnjice. Dobitnik je prestižne nagrade Edison (2002.), Premio Cubadisco za najboljeg stranog glazbenika na Kubi (2009.), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalista u Italiji (2011.), primio je Brit Award (2007.) i Diapason d’Or, te nekoliko drugih priznanja, a nominiran je za nagradu Grammy (2001.).

Svjetsku je pozornost privukao albumom “Songs From the Labyrinth”, koji je 2006. godine snimio sa Stingom te koji je u samo tri mjeseca prodan u čak 3 milijuna primjeraka. Na njemu Karamazov na lutnji prati Stinga koji pjeva skladbe engleskog kompozitora Johna Dowlanda, iz 16. i 17. stoljeća.

– Kada Karamazov svira, zrakom lebdi magija. On ne samo da svira van povijesnog koncepta – on muzici daje jedinstvenu izražajnost , koja se potom pretvara u generaciju umjetnosti, koja ne rekonstruira postojeća djela, već kreira nova. To ne može svatko – kazao je za Karamazova njegov ‘kolega’ Leo Brouwer, kubanski dirigent, kompozitor i gitarist.

Pročitajte još

SENZACIJA Dvojica Dubrovčana drže palice Splitskog ljeta – Bošković režira otvaranje, Čerjan vodi

Dulist

U Kneževom dvoru upriličena jedna noć Le Petit Festival du Theatre

Dulist

JUTARNJI ĐIR LOKRUMOM Građani uz stručno vodstvo obišli znamenitosti otoka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija