Kultura

FOTO // JUG – PRIČA S DANAČA ‘Na toj neudobnoj plaži rastu šampioni i reprezentativci’

FOTO // JUG - PRIČA S DANAČA 'Na toj neudobnoj plaži rastu šampioni i reprezentativci'

‘Jug – Priča s Danača’ izložba je Državnog arhiva koja prati bogatu, ali zanimljivu povijest najtrofejnijeg dubrovačkog sportskog kluba – Jug. Izložba je ostvarena kao najava prve knjige monografskog karaktera o Jugu, u povijesti tog kluba. Otvorena je u palači Sponza, a posjetitelji imaju priliku vidjeti povijest Juga koja je započela na Dančama pa sve do 1961. godine i izgradnje bazena u Gružu.

Autorice izložbe su arhivistice Kornelija Bašica i Tanja Ladišić. Izložba je osmišljena da provede posjetitelja kroz život Športskog društva Jug od samog osnivanja na Dančama do prelaska na novi bazen u Gružu.

-Sam broj ljudi koji su se ovdje okupili govori koliko Jug znači građanima i koliko Jug građani osjećaju. On se trajno urezao u srca svih građana i on je sinonim ovog grada. Cijela priča je počela kada je jedan bankovni činovnik davne 1923. zatekao jednu kupališnu družinu, odnosno ‘četu’ kako su se sami nazivali, organiziranu u kupališnu Republiku. Kako je on i tada sam rekao ‘Danče su me zarobile’ tako su i nas zarobile dok smo radili na ovoj izložbi. Taj entuzijazam i fenomen Danča opisan je u svim svjetskim novinama. Na toj jednoj neudobnoj plaži, okruženoj hridima i vječito valovitim morem uspijevaju rasti šampioni i reprezentativci. Danče i Jug su oduvijek činili jedno – predstavila je izložbu arhivistica Kornelija Bašica.

Arhivistice su istakle kako nisu niti slutile kakvo se gradivo krije u arhivskom fondu plivačkog kluba Jug.  Fotografije, dokumenti i plakati, sve je dobro sačuvano.
-Ideja izložbe se nametnula sama od sebe, a pogotovo kada je gospar Konsuo došao raditi s nama. Koncept prolazi kroz razdoblje od osnivanja društva 1922. pa sve do otvaranja bazena 1961. To je razdoblje treniranja na Dančama i igranja u portu – izjavila je Tanja Ladišić.

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio i Željan Konsuo, potpredsjednik VK Jug CO. Naglasio je kako je u Sponzi predstavljen samo djelić bogate arhive iz vremena od osnutka kluba koja se temeljito vodila i danas čuva u dubrovačkom arhivu.

-Posebno treba istaknuti gospara Pera Kolića koji je baš nju za vrijeme Drugog svjetskog rata sakrio i zaštitio je od propasti. Mi zahvaljujući njoj možemo u potpunosti rekonstruirati svaki detalj povijesti Juga od samog osnutka. Dosta je starih Jugaša negodovalo oko davanja našeg arhiva Državnom arhivu. No ovdje se dogodila jedna lijepa priča u kojoj su autorice izložbe tim materijalima pristupile s punim poštovanjem. Rezultat naše suradnje je upravo ova izložba – poručio je Željan Konsuo, koji je oko dvije godine surađivao s arhivisticama na knjizi o Jugu, koja bi uskoro trebala izaći iz tiska.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović