Natrag
26.3.2019 22:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Janja Vuletić nastupila s DSO-om

21.9.2016 @ 11:39 Dulist Kultura
6;6

Podijelite:

Mezzosopranistica Janja Vuletić sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao glazbeni direktor festivala Dubrovnik u pozno ljeto, Christoph Campestrini.

Izvrstan uvod u koncert bila je ekspresivna orkestralna suita El amor brujo (Ljubav čarobnica) španjolskog skladatelja Manuela De Falle. Potom je u drugom dijelu koncerta nastupila mezzosopranistica Janja Vuletić izvevši djelo Richarda Wagnera „Wesendonck Lieder“. Riječ je o pjesmama koje je Wagner posvetio Mathildi Wesendonck, supruzi svoga mecene, za koju se govorilo da mu je bila ljubavnica. Mathilda Wesendonck obožavala je glazbu i poeziju, a osobito se divila Wagneru, pa su tako „Pjesme Mathilde Wesendonck“ odnosno „Wesendonck Lieder“ dnevnik njihove ljubavne veze.

Dubrovkinja Janja Vuletić trenutno radi u Njemačkoj, a nastupila je u vodećim opernim kućama Europe. Zapaženiji nastup ostvarila je u ulozi Lukrecije u Brittenovoj operi „Nasilje nad Lukrecijom“ te u naslovnoj ulozi u operi „Carmen“ u Nationalnoj operi u Bordeauxu i Rhein operi u Düsseldorfu, potom u Jednoj firentinskoj tragediji A. Zemlinskog (Bianca) u Njemačkoj operi na Rajni, debijem Verdijeva Requiema u Koncertnoj kući u Berlinu, kao u Rossinijevoj Maloj svečanoj misi s kontroveznim berlinskim kazališnim društvom Nico and the Navigators. Janja Vuletić više puta dosad je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a dubrovačka publika je, kao i uvijek, došla podržati u velikom broju te je nagradila našu mezzosopranisticu velikim, zasluženim pljeskom.

Na programu se našla i skladba Plesovi iz Galante mađarskog skladatelja Zoltana Kodalyja, a Dubrovački simfonijski orkestar i dirigent Christoph Campestrini zahvalnoj i oduševljenoj publici odsvirali su i bis – Brahmsov Mađarski ples br. 1.

Sljedeći koncert festivala je recital pijanistice Naire Asatrian u četvrtak 22. rujna, a prihod od ulaznica namijenjen je kupnju Fibroscana, ultrazvučnog uređaja za Infektološki odjel Opće bolnice Dubrovnik. Pijanistica će izvesti klavirske sonate skladatelja M. Clementija, F. Schuberta i L. van Beethovena, a gost večeri je renomirani američki pijanist James Dick s Beethovenovom Sonatom br. 8 u c-molu „Patetičnom“. Koncert će se održati u Kneževu dvoru s početkom u 21 sat.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana