Kultura

FOTO Izložba o manje poznatim fotografijama koje slave Parca

FOTO Izložba o manje poznatim fotografijama koje slave Parca

Izložba fotografija i akvarela ‘Dubrovnik i feste Sv. Vlaha u prvoj četvrti 20. stoljeća’ autorice Andree Batinić Ivanković otvorena je ovog ponedjeljka u Luži.

Naime, u okviru programa Feste sv. Vlaha i dana Grada 2018. godine, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku organizira ovu zanimljivu izložbu fotografija i akvarela objavljenih u u hrvatskom časopisu Svijet, jednom od ponajboljih hrvatskih časopisa koji je izlazio u prvoj četvrti 20. stoljeća.

Izložba se sastoji od dvadesetak reprodukcija fotografija i akvarela originalno preuzetih iz časopisa Svijet. Svi izlošci predstavljeni na izložbi pripadaju fondu Matice hrvatske. Prikazujući dubrovačkoj široj javnosti fotografijom ili kistom zabilježene motive Dubrovnika i svečane proslave Sv. Vlaha u navedenom razdoblju istima se želi približiti i dati uvid u umjetnost manje istraživanog, ali umjetnički preoznatljivog ne tako davnog povijesnog razdoblja naše prošlosti.

Izložba je na „svjetlo dana“ iznjedrila tek nekolicinu fotografija i izvrsnih akvarela hrvatskih umjetnika koji su bili zaokupljeni fenomenom Grada, a umjetnički su aktivno djelovali na području Dubrovnika i okolice tijekom prve četvrti 20. stoljeća.

Odabrane fotografije i akvareli donose iznimne prikaze Lovrjenca, Minčete, Straduna, ali i okolice poput Trstenog, Lokruma, Koločepa te izvrsnu reprodukciju kr. broda „Dalmacija“ u Rijeci dubrovačkoj. Posebno su zanimljive nepoznate fotografije svečanih proslava Sv. Vlaha i procesija koje datiraju s kraja 20-ih i početka 30-ih godina prošlog stoljeća.

Izložba predstavlja veliki iskorak da se ne samo kod stručne, već i šire javnosti probudi svijest o estetskoj vrijednosti i raznovrsnosti hrvatske likovne i fotografske produkcije na temu Dubrovnika i dubrovačkog zaštitnika, svetoga Vlaha u dosad još uvijek nedovoljno istraženom razdoblju.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist