Kultura

FOTO Hasanbegović u Gradu otvorio obnovljeni dom dubrovačkih Konzervatora

FOTO Hasanbegović u Gradu otvorio obnovljeni dom dubrovačkih Konzervatora

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je u subotu na otvaranju obnovljene palače Restić, novog doma Konzervatorskog odjela kako se u toj obnovi zrcali znanje hrvatske konzervatorko-restauratorske struke.

– Ovo je novi dom Konzervatorskog odjela, a otvaranjem palače on dobiva kvalitetnu osnovu i uvjete za daljnji razvoj službe zaštite i očuvanja kulturne baštine. U obnovi palače Restić zrcali se vrijednost i znanje hrvatske konzervatorko-restauratorske struke. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u obnovi i koji su doprinijeli još jednom oživjelom arhitektonskom djelu. Djelatnicima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku želim uspješan daljnji rad – rekao je Hasanbegović.
Pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća rekla je kako povijest službe zaštite baštine u Dubrovniku datira još od vremena Dubrovačkog statuta, što je rezultiralo urbanističkim skladom njegovog šireg teritorija.
– Dubrovačka služba zaštite datira još od odredaba Dubrovačkog statuta iz 1272. godine, a posebice detaljno od 14. stoljeća što je rezultiralo velikim urbanističkim skladom ne samo Dubrovnika nego njegova cjelokupnog teritorija –  rekla je Baća.
Ustvrdila je kako su ‘Konzervatori’ dugo vremena bili u podstanarstvu, a kako je obnovom palače Restić dan primjer kako se treba obnavljati u povijesnoj jezgri Dubrovnika.
– Još 31. siječnja 2001. godine potpisan je ugovor kojim se Restićeva palača dodjeljuje Konzervatorskom odjelu Dubrovnik. Od tada pa do danas traje obnova palače koja je kroz povijest služila razne svrhe, među ostalim i zaklonište za siromašnu mušku djecu. Današnja palača je rezultat rada mnogih uključenih majstora, povjesničara, arhitekata, arheologa, restauratora itd. a ponosno je ističemo kao primjer obnoviteljskog zahvata u povijesnoj jezgri Grada – istaknula je ona.
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako se na obnovi palače Restić nije smjelo pogriješiti jer ona mora služiti kao primjer.
– Trebalo je 15 godina da Konzervatorski odjel useli u ovu palaču, ali Dubrovniku nije važno vrijeme nego kvaliteta radova. Palača je gradska i dana je Ministarstvu kulture na 99 godina. Svi koji budu dolazili u ovaj Odjel moraju vidjeti da neće biti lako postići one ciljeve koje će Konzervatori postaviti –  rekao je Vlahušić.
Ustvrdio je kako važno i što završetak obnove dolazi u godini velikih jubileja, od 1700. obljetnice smrti svetog Vlaha do 600 godina od ukidanja ropstva u Dubrovačkoj Republici, ali i istaknuo kako je ove godine završena obnova Crkve svetog Vlaha kao i Velika Onofrijeva fontana. Također, napomenuo je, u pogon je pušten kompleks Lazareta, a završena je i prva faza obnove Kneževog dvora.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist