Aktualno

FOTO Fantastične akrobacije ‘Krila Oluje’

FOTO Fantastične akrobacije 'Krila Oluje'

U sklopu NATO-ove konferencije koja se ovih dana održava u Dubrovniku, danas je upriličena posebna akcija oružanih snaga RH.

Šest zrakoplova akro grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" izvodili su trikove na dubrovačkom nebu kao posebno iznenađenje svečanog primanja predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke za sve sudionike zasjedanja Parlemantarne skupštine NATO-a.

Zadaća akro grupe HRZ i PZO „Krila Oluje“ je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cijelini.

U sastavu „Krila Oluje“ su letjeli piloti iz sastava 93. Zrakoplovne baze Zemunik. Za razliku od većine svjetskih akro grupa čiji se piloti isključivo su se bavle uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota „Krila Oluje“ je obuka budućih pilota HRZ.

Kao začetak djelovanja akro grupe smatra se akrobatski nastup u formaciji od četiri aviona prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23.07.2004.g. u Zadru. Akro grupa HRZ i PZO „Krila Oluje“ predstavljena je u istom sastavu i pod današnjim nazivom hrvatskoj javnosti 05.08.2005.g. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“ po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u današnjem sastavu od 6 aviona grupa je izvela 25.03.2009.

Kako je to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist