Županija

FOTO Evo gdje ćete od 1. siječnja po rodni list i ‘zvjezdicu’ za apartman

FOTO Evo gdje ćete od 1. siječnja po rodni list i 'zvjezdicu' za apartman

Ministar uprave Lovro Kuščević ovog je petka u Dubrovniku održao sastanak s predstojnicima Ureda državne uprave, a povodom jučerašnjeg usvajanja Prijedloga zakona o sustavu državne uprave kojim se predviđa povjeravanje poslova državne uprave, koje su do sada obavljali uredi državne uprave, županijama kao prvostupanjskim tijelima državne uprave u jedinicama područne (regionalne) samouprave.

Ovim se zakonom, naime, ukida 20 tijela državne uprave, tj,  smanjuje se ukupan broj ovih tijela s 52 na 32. Glavni naglasci, istaknuo je ministar Kuščević bit će na depolitizaciji i decentralizaciji javne uprave.

-Jedan od glavnih ciljeva Vlade RH je politika ravnomjernog regionalnog razvoja. Depolitizacija javne uprave znači da u javnoj službi želimo imati što više profesionalaca, a što manje dužnosnika tako da se smjenom politika ne mijenjaju rukovodeći kadrovi u našim ministarstvima. To znači da ćemo zahvaljujući zakonu imati 90 dužnosnika manje i ti će ljudi postati rukovodeći službenici profesionalci. Zahvaljujući reformi u sustavu državne uprave imat ćemo 2500 manje zaposlenih. Neće naravno nitko dobiti otkaz, već s Ministarstvom financija radimo program stimulativnih otpremnina kako nitko od službenika ne bi bio zakinut. Još je važnija decentralizacija javne uprave. Ovo je prvi put da se država odriče svojih ovlasti i prepušta ih županijama. Radi se o oko preko 200 vrlo važnih poslova koje ćemo prepustiti županijama – rekao je ministar Kuščević te pojasnio kako će to, primjerice, biti poslovi kategorizacije apartmana, otvaranja obrta te izvlaštenja.

Ministar je naglasio kako će županija u ovim poslovima biti učinkovitija jer raspolaže dobrim resursima na terenu, dobro prepoznaje potrebe građana i na kvalitetniji način ih riješava nego što je to moguće iz Zagreba.

-Moj stav je da je Hrvatska jaka, koliko je jako najmanje selo, općina i grad u Hrvatskoj, a ne da se samo mjerimo po Zagrebu. Vlada je usvojila prijedlog zakona, on ide dalje u saborsku proceduru, očekujemo da će u lipnju zakon biti usvojen i da će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. – rekao je ministar.

Župan Nikola Dobroslavić pojasnio je kako će se prijedlogom novog zakona integrirati  najveći dio poslova državne uprave u administraciji županija.

-U ovoj županiji smatramo da je to dobar potez. Smatramo da su poslovi Ureda državne uprave važni za građane i županiju te da ona treba o njima ovako integrirano skrbiti. Ovime raste obujam rada županije, dobit ćemo nove djelatnike i nove poslove, ali županija je dobro organizirana i uspješna te će ovako građanima bit bliže prilikom rješavanja poslova vezanih za javnu upravu – naglasio je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist