Zanimljivosti

FOTO Eko Omblići apeliraju za stabla!

FOTO Eko Omblići apeliraju za stabla!

Eko Centar Zeleno Sunce i Eko Omblići poslali su žurni eko apel za stabla Lapada i Grada komunalnim službama Grada Dubrovnika.

"Građani s predjela Put iza Mihajla  i Ulice od borova  ovih dana u strahu za svoja stabla! A kako i ne bi, kada vide što se događalo posljednjih dana s vrijednim stablima oko hotela Park, na Batali, u Gružu, oko bivšeg Radeljevića. Nemilice su posječene  tri dvjestoljetne košćele, dvije u Gružu i jedna izvan ograde Hotela Park, borovi, pitasfore i dubrovačke ljute naranče na Batali, te visoki rascvjetani bagremi na prostoru bivšeg Radeljevića. Naš Zeleni telefon Eko-fon zaprimio je je do danas desetak uznemirenih odjava naših sugrađana s predjela Put iza Mihajla i Ulica od borova.

Osim uznemirenih poziva u svezi nakane oko 20 zdravih borova u Ulici od borova, javio nam se na naš e mail eco.omblici@gmail.com jedan naš mladi sugrađanin s Puta iza Mihajla, koji između ostalog piše: 'Naime postoji jedna čestica zelene zemlje zasađene šumom u našem dijelu Grada koji Grad sada želi pretvoriti u parking. Ulica se zove Put iza Mihajla. Ukoliko mene mozak u ovih dvadesetak godina punoljetnog života nije potpuno napustio, mislim da je nemoguće da se izgradi parking a da se pritom ne odsjeku stabla. Stabla su stara koliko i cijela ulica, nekih 60 godina. I tek sada bi se to moglo nazvati kvalitetnom šumom i kvalitetnim stablima. Naša molba kao moralnom autoritetu u smislu prirode kako moja tako i mnogih stanara susjedne ulice (Od Batale) je kako se braniti od ove brzoplete ideje koja bi nepovratno mogla uništiti naš krajolik'.

Odmah smo po dojavama obišli ovih dana Put iza Mihajla i Ulicu od borova i zapitali se zašto se šumoviti predio Puta iza Mihajla ne uredi, raščisti od kupine i korova koji guši prekrasne vitke čemprese, a Ulici od borova koja vodi prema Gorici od Sv Vlaha ostave da rastu zeleni zdravi borovi koji su im kao 'zaštitni zeleni tampon' od štetnih elektromgnetskih zračenja obližnje velike trafostanice. Dok smo obilazili i snimali, prišla nam je nekolicina naših sugrađana i zamolila nas da učinimo sve za spas ovih stabala, da se tu iza Mihajla  napravi mali park a ne parking, te da se konačno skladno uredi i šumoviti predio oko neizgrađenogi zapuštenog Doma umirovljenika kod Opće bolnice gdje se borovi obavijeni u bršljanu i kupini  pomalo suše!

       U zapadnoevropskim zemljama itekako cijene  stabla, PA IH SADE I PO BALKONIMA I KROVOVIMA ZGRADA I ROBNIH KUĆA, KOD NAS BI NAJRADIJE DA IH NEMA I DA JE SVE U BETONU I ASFALTU!

Da nema kraja sječi zelenila u Gradu svjedoči najnovija jutrošnja dojava na naš zeleni telefon Eko-fon naših sugrađana kako se sječe vrijedno zelenilo (stabla zovine ili zove i to u cvatu, te oleandri ) ispod Kapelice odnosno Uz  posat. Isto tako nam dojavljuju kako se u Rezervatu Lokrum proširuje put oko Lokruma tako da se  razbijaju stijene tornom i iste bacaju po obližnjem zelenilu. Da se dignu i  vide naši  stari 'Dubovci' što se sve čini  od zelenila što su sadili po Gradu i Lokrumu,  odmah bi se vratili u grob!"
                                                

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist