Aktualno

FOTO ‘Alan Ford je bio svjedok vremena, oblikovao je naš način razmišljanja’

Ako vas je Pero udavio, ja bih malo nastavio – rekao je Željko Tutnjević, u ulozi Broja 1 prije nego je zaokupio publiku pričama na 50. obljetnici Alana Forda u srijedu u Narodnoj knjižnici Grad.

– 50 godina Alana Forda je velika obljetnica, pogotovo za generacije koje su odrasle uz njega, za koje je on jedan poseban strip koji mi kao djeca nismo uopće razumjeli kako smo trebali, i tek sad u čitanjima shvaćamo svu bit stripa koji je prikazivao jedno doba, jedan način života. Alana Forda sam tada doživljavao kao jedan igrokaz, nešto zanimljivo, malo drugačije. Shvatio sam ih kao antijunake svih junaka, i to je najveća poanta Alana Forda i priče oko grupe TNT – podijelio je Vedran Levi, maskiran u pilota Grunfa.

– Izvući omiljeni trenutak, ili neki dio iz cijele priče Alana Forda je nemoguća misija – priznao je, i naglasio kako je Bixyjev prijevod hrvatskoj verziji dao štih koji ga izdvaja i možda i poboljšava naspram izvornika.

Predavanje i detaljniju analizu Alana Forda održao je prof. dr. sc. Pero Maldini.

– Večeras smo ovdje svi eksperti, s obzirom na to da je Alan Ford oblikovao ne samo naš jezik i način razmišljanja, ne samo našu kritičku oštricu, već na određeni način on je bio svjedok vremena. Ja ću večeras postaviti pitanje bez pretenzije da na njega odgovorim. Je li Alan Ford imitirao naš život, ili smo mi zapravo živjeli Alana Forda? – rekao je.

Istaknuo je i da su prilike koje su bile podloga satiri Alana Forda danas umanjene, ali da se on još uvijek može osvježiti za mlađe generacije.

– Bilo kako i nejezgrovito, ali takav je Pero – ubacio je Tutnjević, prije nego je zaokupio pozornost svojom pričom.

Svojim nastupom i pričom o Troji, Broj 1 oduševio je publiku koja mnogo ljudi broji. Toliko im se svidjela da ga publika nije pustila, pa je i o Orlandu morao pričati.

Podsjetimo, prvi broj Alana Forda objavljen je u Italiji 1969. godine. Tim povodom organizirana je izložba, kreativne radionice, predavanja, kviz, dramska točka te siromašni domjenak. Izložba sadržava originalne kadrove iz stripa i informativne plakate o povijesti stripa, autorima i likovima iz stripa te zanimljivim činjenicama. Izložba će trajati tri tjedna i biti stalno dostupna te će se u cvjećarnici moći provoditi vrijeme u raspravi i čitanju Alana Forda.

Đivo Glanz

Pročitajte još

NOVE MJERE Od danas u spenzu s maskom!

OČEKUJE SE DOLAZAK 3.500 PUTNIKA Srpanjski promet u Čilipima pao je za 80 posto

Dulist

Obnovljena crkva sv. Mihajla konačno otvara svoja vrata, blagoslovit će je Papin predstavnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija