Aktualno

FORCA SIMPOZIJ Paulino Lonza: Hrvati su vrlo kreativni u financijskim prijevarama

FORCA SIMPOZIJ Paulino Lonza: Hrvati su vrlo kreativni u financijskim prijevarama

Porezni USKOK nije sklon govoriti o konkretnim slučajevima, ali mogu reći kako su u posljednje dvije godine podnesene kaznene prijave protiv 120 osoba. Iz iskustva mogu reći kako su po pitanju prijevara Hrvati vrlo kreativni. Proveo sam mjesec dana u SAD-u na edukaciji, ali je hrvatsku kreativnost teško doseći – izjavio je načelnik Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija Paulino Lonza na simpoziju FORCA, održanom u petak ujutro na Sveučilištu u Dubrovniku.

-Fakultet vas ne može pripremiti za tržište rada, ali daje odličan temelj. Financijsko znanje stečeno na ovom sveučilištu igralo je veliku ulogu u mojoj poslovnoj karijeri. Temeljem tog znanja sam brže i učinkovitije rješavao predmete, izdvojio se svojim znanjem i stekao komparativnu prednost pred kolegama, što su prepoznali moji nadređeni – rekao je Lonza, pritom kao posebno bitne istaknuvši kolegije računovodstva, financijskog menadžmenta, trgovačkog prava te javnih financija.

-Mi u ‘poreznom USKOK-u’ nastojimo otkriti i spriječiti one koji svoje znanje koriste na prijevarni način. Za taj moj posao financijska pismenost je ključna. Znanje je na prvom mjestu, jer da ga nemamo, onda ne bismo opravdali svoju ulogu – istaknuo je Lonza. Na simpoziju je o svom iskustvu u poslovnom svijetu izlagala i članica Uprave HAMAG-BICRO Marijana Oreb.
-U poslovnom svijetu, baš kao i u životu, presudan je prvi dojam, jer odluka o vama se donosi u prvih pet minuta. Zato je potrebno samopouzdanje, koje se u međuvremenu pretvori u znanje – rekla je Oreb te okupljenim srednjoškolcima dala nekoliko savjeta.

-Budite spremni učiti cijeli život, prihvaćati nove ideje, nadograđivati znanje. Cilj je 80 posto uspjeha, a mora biti konkretan, mjerljiv, dostižan i inspirativan. Samo optimisti imaju jasno određene ciljeve u svom životu. Povijesnih odluka će uvijek biti, a zapamtite da nitko nije kasno stigao, nego je kasno krenuo. Ako vi ne donosite odluke, netko će ih donijeti za vas. Zato počnite razmišljati gdje će vas put navesti. Riječ ‘teško’ je stalno prisutna, ali uvijek trebate gledati naprijed. Lakše je i unosnije mijenjati se i prilagođavati. Uvijek vjerujte u sebe. Volja je pokretač svega. Ako želite uspjeh izađite iz svoje komforne zone. Umrežavajte se s drugima i nikad nemojte odustati – kazala je između ostalog ova diplomirana bankarica. Inače, oboje govornika su bivši diplomirani studenti Sveučilišta u Dubrovniku.

Također, u uvodu ova dva izlaganja predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg istraživanja o preferencijama maturanata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u vezi stjecanja financijskog znanja, koje su proveli doc. dr. sc. Iris Lončar i mr. sc. Zrinka Golemac.

-Od anketiranih oko 4500 učenika tek 9 posto bilo je financijski pismeno, što je zabrinjavajući podatak. S obzirom da su preko 60 posto anketiranih odlični ili vrlo dobri učenici, očekivali smo veću razinu znanja. Saznali smo kako su učenici znanje u 70 posto slučajeva dobili od roditelja, 9,9 posto na internetu, a 9,7 posto u školi. Dobru ocjenu svog znanja dalo je 39,9 posto ispitanika, a iznenadilo nas je da su kao način pristupa znanju odabrali školu, njih čak 40,5 posto, i to kao izborni predmet njih 57 posto. Njih preko 50 posto smatra financijsko znanje iznimno važnim – istakla je Lončar.

-Anketirani su najveći interes pokazali za znanje o osobnim financijama, štednji. Financijskim rizicima te vremenskoj vrijednosti novca. Manje su zainteresirani za devizne tečajeve, platni promet, kreditiranje i ulaganje, što je i očekivano s obzirom da su im jedini izvor financiranja roditelji. Možemo zaključiti kako je želja maturanata da financijsko znanje postane sastavni dio obrazovanja – zaključila je Lončar.

Simpozij Forca 2017. organizirao je drugu godinu zaredom Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, a povodom svjetskog i europskog tjedna novca.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist