Natrag
28.5.2018 11:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

FISCHER I AKRAP Slikari zagrebačkog kruga predstavljaju se dubrovačkoj publici

17.11.2016 @ 10:54 Dulist Kultura

Podijelite:

Izložba dvojice slikara zagrebačkog kruga Fedora Fischera i Grgura Akrapa bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 17. studenoga u 19 sati, a predstavit će njihove radove iz posljednjih godina.

Ono što spaja ova dva umjetnika mlađe i srednje generacije je materičan odnos prema slikarstvu, naglasak na impastu boje, stvaranje slika zasićenih pigmentom i gustim nanosima.

Kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović za umjetnike je u katalogu zapisao: „Oba autora opće slikom i sa slikom. Oni je tretiraju kao živ medij: s njome su u fizičkoj i intenzivnoj interakciji, uronjeni u njezino tijelo u potrazi za ostvarenjem svoga izraza, svoje vizije savršenstva, ali i otpora svim drugim vizijama. Također, ona je i sredstvo kojim pokušavaju uputiti gledatelja u svoju stvaralačku intimu, odnosno pozvati ga da sudjeluje u njoj, da je upije fizički, estetski ili intelektualno – kako god mu je drago.”

Autorica teksta u katalogu, Vesna Delić Gozze za Fischera je u katalogu zapisala: „ Ako prihvatimo tezu da apstraktno stvaralaštvo u doslovnom smislu ne postoji jer je svako slikarstvo prikazivanje nečega, radovi Fedora Fischera na ovoj izložbi svjedoče da izvanjski svijet prepoznatljivih koordinata “neapstraktnoga” još ne legitimiraju likovno stvaranje kao figuraciju, jer bi se i detalj iz izvanjskog svijeta uvećan do neprepoznatljivosti svojeg izvorišta i predloška svrstao po klasičnoj nomenklaturi u apstrakciju.”, dok je za Akrapov rad između ostaloga zapisala: „Ljudska figura u Akrapa je dominantan motiv, a kao kod niza suvremenih likovnih autora, ovaj slikar na posredan način izražava svu nesigurnost ontološkog statusa čovjeka.”

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana