Aktualno

Firenca zabranila marendu na ulicama, treba li i Dubrovnik?

Novi zakon, koji je stupio na snagu ovaj tjedan, zabranjuje jelo u četirima ulicama povijesnog centra Firence, a ukoliko ga prekršite, novčanici će vam se ‘olakšati’ za čak 4000 kuna (500€). Lokalna su poduzeća u tim dijelovima zamoljena da stave znakove upozorenja o zabrani na kojima piše: ‘Poštujte stanovnike, trgovce i radnike u ovoj ulici!’.

Zabrana će vrijediti između podneva i 15 sati te od 18 do 22 sata, i tako sljedeća četiri mjesecaa između podneva i 15 sati te od 18 do 22 sata, i tako sljedeća četiri mjeseca u sljedećim zonama: Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano and Via della Ninna. Lokalcima je dosta turista koji jedu izvan njihovih prostora, piše Telegraph.

– To nije kaznena, već mjera zastrašivanja. Turisti koji se u Firenci ponašaju kao kod kuće uvijek su dobrodošli, osobito žele li probati naše gastronomske specijalitete – rekao je gradonačelnik Firence Dario Nardella.

Gradonačelnik je istaknuo kako se nova mjera odnosi na ljude koji ‘kampiraju’ u povijesnim jezgrama usred bijela dana, ostavljajući za sobom masne omote od hrane i prazne boce piva. Slično vrijedi i u talijanskoj prijestolnici Rimu. Ondje se, primjerice, ne smijete zaustavljati pokraj fontane Trevi jer je dosad uhvaćen velik broj ilegalnih kupača. U Veneciji ne smijete sjediti na crkvenim stepenicama i jesti, dok su u Milanu zabranjeni selfie štapovi.

Izvor: Telegraph

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

MEĐU TRI NAJGORA Izlaganje Dubravke Šuice ‘zaradilo’ dvojku

Dulist

Počeo volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija