DuList IN

FESTIWINE Evo što će se večeras naći na trpezi Gala večere!

Pred večerašnju FestiWine Gala večeru u restoranu Salin hotela Excelsior chefovi Tomaž Kavčić i Petar Obad te sommelier Siniša Lasan družili su se s novinarima.

– Nadam se da će biti užitak i dobro raspoloženje, jer mislim da je od tog tko što kuha bitnije što se daje na tanjur i društvo – rekao je za DuList chef Tomaž Kavčić, te je niz jela koja će biti poslužena na Gala večeri.

– Kad ljudi dođu, nitko ne kaže: Ajde sjednite odmah za stol. Pozdravimo se, malo popričamo pa tek onda sjednemo. Naravno, uz čašu vina, a uz to ide pet slijedova: sirovi škampi s okusom bosiljka, kamenice marinirane s medom i u kombinacije sa skutom iz moje Vipave. Uvijek kombiniram moju tradiciju, ali uvijek poštujem mjesto u koje dođem. Potom slijede sendviči na konopcu, od guščje jetre i grožđa, pa malo kukuruza guštance s divljači – nabrojio je Kavčić te nastavio:

– Na stolu će bit komadić dubrovačkog kruha s premazom od hrena, kojeg kroz tri generacije moja obitelj služi u restoranu. Zatim slijede njoke u obliku grožđa, jer je kod nas krumpir jako bitan. Slijede plodovi mora i prekrasni friški veliki brancini, koje ćemo samo malo kuhati na pari pa poslužiti u kombinaciji s hrskavim povrćem. Na kraju imamo sladoled iz Dingača s mirisom grožđa – kazao je Kavčić.

– Uvijek gledam značajne stvari iz moje zemlje, jer nikad ne zaboravljam odakle sam, ali jako poštujem mjesto gdje dođem. Zato ćemo imati miks jednog i drugog. Tradicija pa kreativnost – dodao je Kavčić, a na naše pitanje pogriješi li ponekad sa slaganjem tog dvoje, odgovorio je:

– Više puta se zeznem, ali naravno da to onda ne služim gostima. Sve se to događa. Svaki slijed prvo stvaram u glavi, bez kuhanja. Puno puta mi se potvrdi da sam dobro smislio, ali ne uvijek. Ljudi smo! – ističe simpatični Kavčić.

Chef Petar Obad iz Hotela Excelsior izjavio je kako će se na menuu naći ‘mali milijun’ jela.

– Od gurmanskih ikebana do raznih sladoleda. Mi idemo s kompozicijom ‘Ludo more’, pikantne papričice punjene ribom, inčuni, tartar od tune, jakobove kapice pod limunom, lignje punjene sirom škripavcem, palentu s mirisom tartufa… Bit će zanimljivo i uzbudljivo – rekao je Obad.

Sommelier Siniša Lasan kazao je kako je za večeru od sedam slijedova izabrao sedam vina iz regije.

– To su sve autohtone sorte ovog kraja. Bijelih, roze, crvenih, nekih posebnih vina. Riječ je o Malvasiji dubrovačkoj, pa Pošipu, zatim rozeom Plavca, pa dva blaga Plavca i na kraju prošek bijelog vina i tamniji prošek – istaknuo je Lasan, dodavši kako su vina na jugu Hrvatske jako dobra.

– U posljednjih nekoliko godina napredak je velik. Vinari su počeli pratiti trendove u svijetu i raditi blaža vina s nižim alkoholom, manje strukturirana vina. Sad treba nastaviti u tom smjeru jer ovaj kraj ima jako puno potencijala, nekih tipičnih stvari. Bitno je da ljudi koji ovdje dođu mogu probati lokalna vina u lokalnim restoranima. Isto tako ne bi bilo loše da se vinari udruže i pokušaju konkurirati na drugim tržištima, a ne da izlaze samostalno – kazao nam je Lasan.

Pročitajte još

VELIKI SLAVLJENIČKI KONCERT Bojan Jambrošić slavi prvih deset godina glazbene karijere

Dulist

PUTOSITNICE UTORKOM Proputovanje Maje Klarić japanskim otokom Shikoku

Dulist

Završeno trodnevno jazz slavlje u Lazaretima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija