Natrag
23.4.2019 12:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

FESTA 2019 Dubrovački umjetnici o Orlandu i svetome Vlahu

30.1.2019 @ 9:14 Dulist dulist IN

Podijelite:

Izložba ‘ORLANDO I SV. VLAHO’ bit će otvorena u okviru izložbenog programa Feste 2019 Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkom udrugom likovnih umjetnika, Hrvatskom maticom iseljenika i Kazalištem Marina Držića u srijedu, 30. siječnja 2019. s početkom u 19:30 sati u predvorju Kazališta Marina Držića.

Kako povjesničari umjetnosti Antun Karaman i Marin Ivanović najavljuju -Ovogodišnja izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika s nekoliko pozvanih umjetnika koja, iako priređena za dan dubrovačkog parca svetoga Vlaha, ovaj put ne nudi motive vezane uz život i duhovno značenje ovog vrlog sveca, već je svojim tematskim okvirom uronila u priče o jednom drugom, također značajnom dubrovačkom simbolu, vitezu Orlandu, čija pojava u srednjovjekovnom Dubrovniku naznačuje dubrovačku povezanost s hrvatsko-ugarskim prijestoljem te komunalnu autonomiju i slobodu koju je tom spregom Dubrovačka Republika osvojila i zadržala punih 450 godina – od 1358. do svog ukinuća 1808. godine-

Opisujući pristupe djelima dubrovačkih umjetnika koja će biti izložena ovom prigodom, vidljivi su sasvim različiti pristupi likovnom promišljanju teme, pišu Karaman i Ivanović. Ti pristupi proizlaze jednim dijelom iz postojeće, formalno jasne i zadane forme spomenika koji je srastao sa spomenutim urbanim rasterom i potpuno je neodvojiv iz našeg vizualnog registra i poznavanja prostora, a s druge strane iz osobnih imaginarija čiji su izvori specifični i ne uvijek sasvim jednostavni za razumijevanje. Ovakva različita i brojna rješenja unutar iste teme govore ne samo o individualnim poetikama i osobnim stilovima koje umjetnici implementiraju u zadani motiv, već mnogo više o potentnosti Orlandove simbolike i slojevitih značenjskih mijena upisanih u ovu kamenu skulpturu, među kojima se ona najvažnija, univerzalna i u kontekstu dubrovačke povijesti osobito isticana – slobode – neprekidno pojavljivala na samome vrhu svih vrijednosti u vremenima diskontinuiteta, disturbacija, ugroze i novih početaka.

Izložba dubrovačkih autora o Orlandu i svetome Vlahu bit će otvorena sutra, 30. siječnja u 19:30 u predvorju Kazališta Marina Držića.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana