Kultura

FANTASTIČNA BIOGRAFIJA MUČENIKA Predstavljen zbornik o životu fra Bernardina Sokola

FANTASTIČNA BIOGRAFIJA MUČENIKA Predstavljen zbornik o životu fra Bernardina Sokola

Ovog četvrtka u Dvorani pape Ivana Pavla brojni su se Dubrovčani prisjetili mučki nastradalog velikana fra Bernardina Sokola, ključne osobe hrvatske povijesti, koji je veći dio života proveo u Dubrovniku, a blizu njega je i – pokopan. 

Povod dolasku bilo je predstavljanje zbornika prigodom 130. godine Sokolova rođenja, a 28. rujna 2018. obilježena je 74. obljetnica mučeničke smrti hrvatskog glazbenika fra Bernardina Sokola.

Zbornik su predstavili dr. sc. Hana Breko Kustura, dr. sc. Josip Dukić, dr. sc. Vito Balić, dr. sc. fra Stipe Nosić, Milivoj Bratinčević i dr. sc. fra Bernardin Škunca, a u glazbeno-recitatorskom dijelu nastupili su Ksenija Prohaska, Mira Marinović Batić, Špiro Boban, Krešimir Magdić i klapa Amfora. Program je moderirala poznata voditeljica  Lejdi Oreb,

Ovaj glazbenik, između ostalog, od 1929. do 1941. objavio je 80 svezaka zbirka za crkvenu i svjetovnu glazbu pod naslovom Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, pa mu je ime još za života ušlo u stručne strane leksikone.

Sokola su 28. rujna 1944. noću uz lažnu optužbu partizani odveli iz samostana Badija, pod izgovorom da ga vode ispitivati na Vis. Tijelo mu je međutim more uskoro izbacilo na plažu u Orebiću, gdje ga je skupina mještana pokopala, a poslije toga taj ratni zločin prekrio je veo šutnje. Vjeruje se da je njegovo tijelo još uvijek na mjestu ukopa.

U Splitu i u njegovu rodnom mjestu Kaštel Sućurcu, u sklopu manifestacije Dani fra Bernardina Sokola proslavljena je u svibnju 130. obljetnica Sokolova rođenja, kada je održan i znanstveni simpozij o ovom plodnom glazbeniku. Proslava je na svjetlo dana iznijela i OZN-in dosje u kojem nema Sokolova datuma rođenja, nema optužbe, ni osude. Nema u njemu ni datuma njegove smrti.

Hrvatska pošta događaj je ovjekovječila prigodnom markom s glazbenikovim likom. Kao rezultat Dana fra Bernardina SokolaFranjevačka provincija Svetog Jeronima – Zadar i društvo ‘Bijaći’ objavili su knjigu pod naslovom: Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist