Koronavirus u Hrvatskoj

FAKTOGRAF DEMANTIRAO ‘Netočno je da pacijente starije od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore’

FAKTOGRAF DEMANTIRAO 'Netočno je da pacijente starije od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore'

Slobodna Dalmacija proširila je medijskim prostorom u Hrvatskoj i regiji netočnu informaciju da pacijente oboljele od Covida-19 koji su stariji od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore, utvrdio je Faktograf.

‘Potresna vijest sa sjevera Italije: starije od 60 više ne priključuju na respiratore, unatoč karanteni prije smrti se mogu pozdraviti s voljenima”, naslov je teksta u Slobodnoj Dalmaciji, koji je na njihovom portalu objavljen 25. ožujka nešto prije 14 sati (a arhiviran je ovdje).

U tekstu se pozivaju na Jerusalem Post, izraelski dnevni list koji objavljuje sadržaj na engleskom jeziku, a koji je s izraelske televizije Canal 12 prenio tvrdnje koje je u intervjuu iznio Gai Peleg, izraelski liječnik koji radi u bolnici u talijanskom gradu Parmi.

‘Izraelski liječnik u Italiji: Više ne pomažemo onima starijima od 60’ naslov je teksta 23. ožujka objavljenog na webu Jerusalem Posta, odakle su istu dezinformaciju prenijeli britanski tabloidi, da bi potom završila i u hrvatskom javnom prostoru.

Naime, izraelski liječnik koji radi u Parmi nije za Canal 12 izjavio kako je donesena odluka da se stariji od 60 neće priključivati na respiratore, već je prepričavao svoja iskustva iz bolnice na sjeveru Italije.

Poznato je da su talijanski liječnici u vrijeme najvećeg pritiska na bolnice zbog velikog broja oboljelih od Covida-19 morali birati koje će pacijente prioritizirati, zbog čega su pomoć najprije pružali osobama s većim šansama za preživljavanje. Bila je to posljedica nedovoljno ozbiljnog shvaćanja epidemije u Italiji. Kako se Talijani u početku epidemije nisu pridržavali mjera socijalnog distanciranja, tako je broj oboljelih narastao do gabarita koje zdravstveni sustav nije mogao podnijeti.

Govoreći o iskustvima trijaže, dr. Gai Peleg je 22. ožujka za Canal 12 kazao kako je od kolega liječnika čuo da, kad moraju birati koji će pacijenti biti spojeni na respirator, prednost daju onima mlađima od 60.

Dr. Peleg, međutim, nije rekao da je donesena odluka kako se stariji od 60 neće spajati na respiratore. Jasno je to vidljivo na portalu Canala 12: nakon što su se izjave dr. Pelega posredstvom Jerusalem Posta počele prenositi u netočnom kontekstu, novinari Canala 12 istog su dana još jednom kontaktirali dr. Pelega kako bi mu dali prostor da pojasni svoju izjavu.

Evo što im je rekao: ‘Pacijenti stariji od 60 godina, isto kao i svi drugi pacijenti, primaju odgovarajući tretman, uključujući i kisik’. Dodao je kako je točno da nedostaje respiratora, ali se ulažu napori da se spasi sve pacijente.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist