Natrag
24.4.2018 12:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

Evo tko najlakše može naći posao

2.12.2016 @ 7:31 Dulist.hr Aktualno

Podijelite:

Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, tjedno Hrvatsku napusti oko tisuću radnika, koji u inozemstvu mogu zaraditi i 3 do 4 puta bolje.

Zbog toga, sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma nedostaje 12 tisuća radnika. HGK kao rješenje vidi uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno, strukovnog školovanja uz rad, kako prenosi Dnevnik.hr.

– Odmah vam kreće radni staž, odmah dobivate za taj posao i plaću, time znatno smanjujemo nezaposlenost mladih – kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Zlatko Sirovec, građevinski poduzetnik, ističe kako nedostaje kvalificiranih proizvodnih radnika kao što su tesari, armirači, knauferi te keramičari. Poduzetnici bi za neke poslove htjeli zaposliti strance, a dozvoljena godišnja kvota je tek nešto više od tri tisuće.
– Ove godine smo imali manjak od 15 tisuća radnika koji se riješio, dok se na HZZ-u nalazi 40 tisuća nezaposlenih, a educiranih za ugostiteljske djelatnosti. Pa gdje su ti, zašto ne dolaze? Zašto ne prihvaćaju posao, a educirani su – kaže ministar turizma Gari Cappelli.
Sposobne radne snage ima, ali joj se više isplati biti na burzi i primati naknadu. Dovoljno upozorenje za državu da napokon nešto i poduzme.

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana