Sport

EUROPSKI SENIORSKI KUP Judoke iz 26 država ovog vikenda u Gospinom polju

EUROPSKI SENIORSKI KUP Judoke iz 26 država ovog vikenda u Gospinom polju

Konferencija za medije uoči Europskog seniorskog kupa u Judu koji će se za vikend odvijati u Gospinom polju, održala se u petak u prostorima hotela Kompas.

Hrvoje Lindi, sportski direktor Europske judo unije i glavni tajnik Hrvatskog judo saveza, istaknuo je kako je riječ o petom izdanju Europskog kupa u Dubrovniku, koji je inače među top 3 kupa u Europi.

– Ovog vikenda u Dubrovniku možemo očekivati atraktivan i vrhunski judo. Dolaze nam jake postave europskih država, a i hrvatska reprezentacija dolazi u dobrom sastavu – rekao je Lindi dodavši kako su svi sportovi sada pa tako i judo usmjereni na Olimpijske igre u Tokiju. Naša reprezentacija ima pet kandidata s tim da imamo i ozljeda koje se saniraju ili su u završnoj fazi.

-Skupljaju se bodovi i počela je borba za Tokio – rekao je.

Na ovogodišnjem kupu natječu se 274 judoke iz 26 država, što je za 118 natjecatelja više nego prošle godine.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica rekao je da je takav broj sportaša dokaz uspjeha dubrovačkog sporta, s naglaskom na judo.

– U hrvatskim okvirima Dubrovnik je centar izvrsnosti u judu, i samo se nadam da će Grad to i infrastrukturom pratiti. Nadamo se do kraja mandata završiti projektiranje nove sportske dovrane, a ulažemo i u judo. U Mokošici primjerice, cilj je da dvorana postane jedan judo centar – rekao je Potrebica, podsjetivši da je strategija sporta i sportske infrastrukture pokazala nedostatak od 70 posto kapaciteta te da je u tijeku izrada dokumentacije za sportsku dvoranu.

– Kad imate spoj kvalitetnog rada na terenu, kvalitetu juda u Dubrovniku i Dubrovnika kao brenda, onda uspjeh ne može izostati – izjavio je.

Kao jedan od izvora financiranja kupa i sličnih događaja, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić spomenuo je boravišnu pristojbu. Grad Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji financira ovakva i slična događanja iz sredstava boravišne pristojbe.

-Logika je bila da upravo ovakva događanja stvaraju novu vrijednost i turistički promet i bilo bi zaista najprimjerenije da ta sredstva budu ponovno vraćena u sport – objasnio je.

Direktorica Europskog seniorskog kupa Klara Mitrović istaknula je važnost Dubrovnika kao kvalitetnog domaćina, a svoja iskustva su podijelile i dvije natjecateljice, Iva Oberan iz Judo kluba Župa dubrovačka, i Petrunjela Pavić iz Judo kluba Dubrovnik 1966.

– Godina je dosta dobro počela. Postala sam juniorska prvakinja Hrvatske, nakon čega sam išla na dva europska kupa, prvo na seniorski u Zürichu, gdje sam bila treća, pa na juniorski u Portugalu gdje mi je zlato izmaklo u finalu. Na juniorskom prvenstvu Hrvatske sam bila treća, s čime nisam bila zadovoljna, ali to je bio treći vikend na putu zaredom, pa me je umor sustigao. Prošli vikend sam bila u Italiji gdje sam izgubila od Njemice koja nije prošla četvrtfinale, pa se na domaćem terenu nadam boljem rezultatu – priznala je Oberan.

Rekla je da nema tremu zbog nastupa pred domaćom publikom jer voli nastupati kod kuće.

– Na državnom prvenstvu za juniore sam bila prva, u Portugalu sam bila treća, a prošli vikend u Italiji sam ostala druga, tako da se nadam dobrim rezultatima sada u gradu. Veća mi je trema ispred domaće publike, jer kad smo u inozemstvu nikoga ne znamo i nitko nas ne dolazi gledati – kazala je Pavić. Ipak, kaže da je spremna čemu svjedoče i njeni dosadašnji rezultati.

Zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević izrazila je zadovoljstvo dubrovačkim kupom i rekla da on služi kao daljnja motivacija.

– Dubrovačko-neretvanska županija kroz Zajednicu sporta županije svake godine podupire ovo i sva sportska natjecanja, u skladu s mogućnostima s obzirom na to da pokrivamo sve sportske klubove u županiji – podsjetila je.

U subotu eliminacijske borbe počinju u 10 sati, a finalni blok u 16 sati. U nedjelju eliminacijske borbe počinju u 10 sati, a finalni blok 15 minuta nakon završetka eliminacija.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist