Natrag
17.2.2019 02:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

EU zainteresirana za gradnju Pelješkog mosta

23.7.2012 @ 19:08 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Hrvatska može dobiti financijska sredstva iz europskih fondova za izgradnju Pelješkog mosta pod uvjetom da izradi studije koje pokazuju da je to najbolje rješenje, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.

– Most se može kandidirati za sredstva iz europskih fondova pod uvjetom da izradimo studije koje pokazuju da je to najbolje rješenje. Najbolje rješenje ne znači samo u financijskom smislu, nego se moraju uzeti u obzir cijeli niz elemenata – politička i tehnička izvedivost, pitanje zaštite okoliša itd..- rekla je ministrica Pusić nakon razgovora s povjernikom Hahnom.

Ministrica Pusić je dodala da je sredstva za izradu te studije moguće osigurati iz pretpristupnog fonda IPA i to do kraja ove godine.
-Nadam se da do kraja godine možemo izići sa studijom jer tu ne počinjemo iz početka. Ta studija ne treba uzeti u obzir samo izgradnju mosta, nego i koridor kroz neumsko područje, kombinaciju koridora i trajekta, sva moguća rješenja. Napravili smo važan korak otvorivši ovu mogućnost i sada je na nama da dokažemo i potkrijepimo to realnim argumentima i nadam se da ćemo u tome uspjeti- istaknula je.

Prema riječima ministrice Pusić, ideja financiranja mosta iz europskih fondova izazvala je veliki interes među različitim resorima unutar Komisije.
Povjerenik za proširenje Štefan Fuele, nastavila je ministrica, sazvao je za drugu polovicu rujna sastanak na kojem će se razgovorati o rješavanju sadašnjih graničnih prijelaza na ulazu i izlazu iz neumskog područja, koji moraju biti gotovi do 1. srpnja sljedeće godine.

-U situaciju kada nema mosta ni koridora, to se mora dovršiti do našeg ulaska u EU-u, ali to ne može biti dugoročno rješenje. To mora biti ili koridor kroz BiH na kojem nema zaustavljanja ili most, koji bi značio da se ne izlazi s hrvatskog teritorija-prenosi portal Slobodne Dalmacije izjavu ministrice Pusić.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana