Politika

EU IZBORI // HNS: Želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske i manje namete za građane

EU IZBORI // HNS: Želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske i manje namete za građane

Nositelj liste HNS za Europski parlament Matija Posavec i kandidatkinja s liste, ujedno i predsjednica dubrovačke podružnice HNS-a Nataša Gabričević predstavili su danas u Dubrovniku listu i program stranke.

-HNS se, kao i ostale stranke, priprema za izbore za EU parlament koji će biti održani 26. svibnja s jednim osnovnim ciljem – promoviranja novih vrijednosti, novih sadržaja i novih ljudi. Kada govorimo o novim vrijednostima i novim politikama onda govorimo o čisto jednoj drugačijoj paradigmi, da unesemo jednu kulturu, pristojnost i neke nove standarde na hrvatski politički prostor, u svakoj našoj regiji. Kao što treba povezivati plavu i zelenu Hrvatsku, kao što treba surađivati među županijama tako treba i povezivati regije i promovirati našu zemlju u okvirima Europske unije – rekao je Matija Posavec dodavši kako su europske institucije, a posebice Europski parlament, mjesta na kojima se donose ključne odluke za život svakog građanina EU.

-Kada govorimo o novim ljudima, onda govorimo o ljudima koji su izuzetno uspješni u svojim lokalnim sredinama, možda nedovoljno nacionalno prepoznatljivi, ali ljudi koji zastupaju vrijednosti svog zavičaja, svog kraja i koji  su ostavili kvalitetan trag i spremni su za nacionalnu i za europsku razinu. Što se tiče dubrovačkog kraja, jedna od takvih je i Nataša Gabričević, koja je iznimno uspješna i dokazana u javnom i privatnom sektoru, koja ima jedan vrhunski potencijal da sve one vrijednosti koje zastupa u životu i na svom poslu unese i na političku scenu Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i Republike Hrvatske – rekao je Posavec.

Cilj HNS-a je jedan mandat u Europskom parlamentu, kroz koji bi nastavili rad na ravnomjernom razvoju naše zemlje, na uspješnijem korištenju EU fondova, na većem naglasku na obrazovanje, na umirovljenike i poljoprivrednike, na poduzetništvo i da se rasterete brojni porezni nameti.

Nataša Gabričević istaknula je kako će naglasak kampanje u Dubrovniku biti na kreativnim industrijama, zaštiti okoliša te rasterećenju poduzetnika i građana.
-HNS je uvijek bio i ostao protiv uvođenja novih nameta za građane – rekla je Gabričević.

-Postoji velika neravnomjernost u razvijenosti i u odnosu prema dostojanstvu čovjeka i radnika. Možda se neki problemi koji muče Hrvatsku ne osjećaju toliko na području Dubrovnika. Međutim, danas je prosjek plaće 6526 kuna, a 73 posto radnika ima manju plaću od tog prosjeka. Ta nepravda se osjeća. Na sjeveru Hrvatske, u Slavoniji imate radnike koji rade za oko 4 tisuće kuna tako da bi poduzetnici možda i dali veću plaću, ali su opterećeni velikim poreznim nametima – ističe Posavec dodavši kako danas iz EU fondova ne možemo graditi i dograđivati škole pa se moramo snalaziti sami.

-Veliki potencijal je u Operativnom financijskom planu 2021.-2027. te treba u taj parlament ići sa znanjem i shvaćanjem regionalne politike kao šanse, jer i Hrvatska na taj način ima šansu – rekao je dalje.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljna radom stranke u Dubrovniku Nataša Gabričević je rekla kako uvijek može bolje.

-To je još jedan izazov ispred nas. Konsolidirali se jesmo. Bilo je kriza kao što ih ima u svim strankama i uvijek se može bolje – rekla je. Na pitanje kako komentira da je posljednjih dana nekoliko članova napustilo stranku istaknula je kako nema takvu informaciju.

-Nakon nacionalne koalicije došlo je do određenog broja izlazaka iz HNS-a. Međutim, to nisu bile neke veće brojke. Rekla bih da ta nacionalna koalicija nije bila dovoljno iskomunicirana među članstvom. Ako i jest došlo do napuštanja stranke, to je nešto prirodno i radi se o manje broju, a u ovom proteklom kraćem razdoblju nitko od istaknutijih članova stranku nije napustio – prokomentirala je Gabričević.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist