Politika

EU IZBORI // HNS: Želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske i manje namete za građane

Nositelj liste HNS za Europski parlament Matija Posavec i kandidatkinja s liste, ujedno i predsjednica dubrovačke podružnice HNS-a Nataša Gabričević predstavili su danas u Dubrovniku listu i program stranke.

-HNS se, kao i ostale stranke, priprema za izbore za EU parlament koji će biti održani 26. svibnja s jednim osnovnim ciljem – promoviranja novih vrijednosti, novih sadržaja i novih ljudi. Kada govorimo o novim vrijednostima i novim politikama onda govorimo o čisto jednoj drugačijoj paradigmi, da unesemo jednu kulturu, pristojnost i neke nove standarde na hrvatski politički prostor, u svakoj našoj regiji. Kao što treba povezivati plavu i zelenu Hrvatsku, kao što treba surađivati među županijama tako treba i povezivati regije i promovirati našu zemlju u okvirima Europske unije – rekao je Matija Posavec dodavši kako su europske institucije, a posebice Europski parlament, mjesta na kojima se donose ključne odluke za život svakog građanina EU.

-Kada govorimo o novim ljudima, onda govorimo o ljudima koji su izuzetno uspješni u svojim lokalnim sredinama, možda nedovoljno nacionalno prepoznatljivi, ali ljudi koji zastupaju vrijednosti svog zavičaja, svog kraja i koji  su ostavili kvalitetan trag i spremni su za nacionalnu i za europsku razinu. Što se tiče dubrovačkog kraja, jedna od takvih je i Nataša Gabričević, koja je iznimno uspješna i dokazana u javnom i privatnom sektoru, koja ima jedan vrhunski potencijal da sve one vrijednosti koje zastupa u životu i na svom poslu unese i na političku scenu Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i Republike Hrvatske – rekao je Posavec.

Cilj HNS-a je jedan mandat u Europskom parlamentu, kroz koji bi nastavili rad na ravnomjernom razvoju naše zemlje, na uspješnijem korištenju EU fondova, na većem naglasku na obrazovanje, na umirovljenike i poljoprivrednike, na poduzetništvo i da se rasterete brojni porezni nameti.

Nataša Gabričević istaknula je kako će naglasak kampanje u Dubrovniku biti na kreativnim industrijama, zaštiti okoliša te rasterećenju poduzetnika i građana.
-HNS je uvijek bio i ostao protiv uvođenja novih nameta za građane – rekla je Gabričević.

-Postoji velika neravnomjernost u razvijenosti i u odnosu prema dostojanstvu čovjeka i radnika. Možda se neki problemi koji muče Hrvatsku ne osjećaju toliko na području Dubrovnika. Međutim, danas je prosjek plaće 6526 kuna, a 73 posto radnika ima manju plaću od tog prosjeka. Ta nepravda se osjeća. Na sjeveru Hrvatske, u Slavoniji imate radnike koji rade za oko 4 tisuće kuna tako da bi poduzetnici možda i dali veću plaću, ali su opterećeni velikim poreznim nametima – ističe Posavec dodavši kako danas iz EU fondova ne možemo graditi i dograđivati škole pa se moramo snalaziti sami.

-Veliki potencijal je u Operativnom financijskom planu 2021.-2027. te treba u taj parlament ići sa znanjem i shvaćanjem regionalne politike kao šanse, jer i Hrvatska na taj način ima šansu – rekao je dalje.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljna radom stranke u Dubrovniku Nataša Gabričević je rekla kako uvijek može bolje.

-To je još jedan izazov ispred nas. Konsolidirali se jesmo. Bilo je kriza kao što ih ima u svim strankama i uvijek se može bolje – rekla je. Na pitanje kako komentira da je posljednjih dana nekoliko članova napustilo stranku istaknula je kako nema takvu informaciju.

-Nakon nacionalne koalicije došlo je do određenog broja izlazaka iz HNS-a. Međutim, to nisu bile neke veće brojke. Rekla bih da ta nacionalna koalicija nije bila dovoljno iskomunicirana među članstvom. Ako i jest došlo do napuštanja stranke, to je nešto prirodno i radi se o manje broju, a u ovom proteklom kraćem razdoblju nitko od istaknutijih članova stranku nije napustio – prokomentirala je Gabričević.

 

Pročitajte još

NOVI CRODEMOSKOP HDZ uvjerljivo prvi, SDP i Domovinski pokret dodatno ‘potonuli’

Dulist

ŽUPANIJSKI VIJEĆNIK MARKO GILJAČA Uzalud županu legitimitet i legalitet kad se dogodi pomor stonskih kamenica

Andrea Falkoni Račić

Već 2024. godine mogli bismo imati novu dvoranu za Svjetsko rukometno prvenstvo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija