Zanimljivosti

ERASMUS+ Učenici Pomorsko-tehničke škole u Sloveniji izrađivali robota

ERASMUS+ Učenici Pomorsko-tehničke škole u Sloveniji izrađivali robota

Učenici Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik vratili su se s dvotjedne mobilnosti u slovenskom Školskom centru Ptuj prepuni dojmova.

Mobilnost se odvijala u sklopu Erasmus+ projekta koji se u školi provodi od rujna 2018., a sudjelovalo je osam učenika u zanimanjima elektrotehničar i računalni tehničar za strojarstvo. Tema mobilnosti bila je sastavljanje robota: od crtanja i 3D printanja dijelova robota do sastavljanja i programiranja. Pod budnim okom mentora učenici su izrađivali kostur robota, osovine i druge dijelove, sastavljali su komponente poput senzora, tiskanih pločica za očitavanje senzora i za napajanje na glavnu ploču robota, spajali su žice i programirali.

U sklopu bogatog programa koji su dubrovačkim učenicima pripremili slovenski domaćini, učenici su imali priliku upravljati robotskom rukom, vidjeti različite radove učenika i nastavnika Škole za elektrotehniku i računalstvo u području obnovljivih izvora energije. Posjetili su tvornicu aluminija Talum u Kidričevu, nedaleko od Ptuja, Fakultet za elektrotehniku, računalstvo i informatiku u Mariboru i Školu za oblikovanje u Mariboru. U slobodno vrijeme učenici su upoznali kulturne i povijesne znamenitosti Ptuja i Ljubljane, a sudjelovali su i na međunarodnom ptujskom karnevalu.
Osim učenika u sklopu projekta u mobilnosti je sudjelovala i profesorica strojarske grupe predmeta, Dalija Milić Kralj.

Tijekom petodnevnog stručnog usavršavanja radila je na upravljanju robotskom rukom i na sustavima solarnih ćelija. Na poticaj slovenskih kolega izradila je i mini Savonius vjetroturbinu koju će koristiti u nastavi. Osim stečenih znanja i novog profesionalnog iskustva, profesorica Milić Kralj posebno vrijednim smatra razmjenu dobre prakse sa slovenskim kolegama, kao i inspiraciju i motivaciju koju joj je donijelo prvo Erasmus+ iskustvo.
Škola je izrazito zadovoljna svim realiziranim projektnim aktivnostima iz kojih su se izrodile i nove ideje za daljnji rad.

U sklopu priprema učenika za mobilnost škola je ostvarila suradnju s Hrvatskim robotičkim savezom, a treba napomenuti i da je dio materijala potrebnih za izradu robota sufinancirao Grad Dubrovnik u sklopu natječaja za predlaganje programa javnih potreba u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu za 2019. godinu.

Pročitajte još

UZ DAN OČEVA Kreativna čitaonica ‘Tata i ja, prijatelja dva’

Dulist

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist