Zanimljivosti

Energija žena, sunca i pothvata

Ston se u petak probudio vedroga duha okupanog burom. Na Kinolokus placi proizvođačima su se pridružila dva mlada inženjera, Marko Capek i Robert Pašičko koji surađuju na projektu UNDP-a i Solarnog edukacijskog centra iz Zadra.

Na svojem štandu posjetiteljima i gostima Festivala predstavili su solarni bicikl, solarno kuhalo i solarani punjač za mobitele. Stonke, Stonjani i gosti mogli su napraviti đir solarnim biciklom, napuniti mobitel i popiti kavu ili čaj skuhane zrakama Sunca.
 
Na Kinopokus sekciji edukacijskih radionica djeca su, s talijanskom umjetnicom Claudiom Brugnaletti, nastavila izrađivati krajolik Stona od školjaka i prirodnih materijala. Interes za radionice je bio toliki da je ravnatelj stonske osnovne škole Mirko Mamić, zainteresiranim učenicima dozvolio izostanak iz škole i sudjelovanje na drugom danu radionice.
 
Fimski program započeo je u 10 sati u maloj dvorani tvrđave Arcimon projekcijama kratkometražnih i dugometražnih filmova koji se nalaze u natjecateljskom dijelu sekcije Okušavanje te specijalnom projekcijom belgijskog filma Himself He Cooks. U Kinofokus sekciji, gosti iz Beograda, Srđan Stanković i Darko Grbić iz Supernatural pokreta, publici su, u atriju Kneževog dvora u Stonu, predstavili pothvat preobražaja riječnog otoka Ada Huja na Dunavu iz odlagališta smeća u edukacijski park. Gosti su uživali u zanimljivoj priči o povijesti Supernatural Festivala iz kojeg se pokret razvio, njegovoj filozofiji, projektima i fazama stvaranja parka. Na samom kraju predavanja prikazana su dva kratka filma: prvi predstavlja sirovi materijal velike intervencije na riječnom otoku iz kojega se jasno vidilo kako je ovaj prostor izgledao nekada i kako je uređen sada te vraćen stanovnicima Beograda na uživanje.

Drugi film pak predstavlja promidžbeni spot za projekt Soul Food Serbia kojim se nastoje očuvati i promovirati tradicijski prehrambeni proizvodi iz različitih dijelova Srbije s posebnim naglaskom na ulozi seljaka.
 
Druženje se nastavilo u prepunom Orsanu u Malom Stonu gdje je u suradnji s restoranom Bota Šare organiziran Aperitiv kutak i prikazan dokumentarni film Jogurt s pepelom iz Pokota talijanskih redatelja Francesca Amata i Stefana Scarafie. Film govori o kenijskom tradicijskom proizvodu koji Slow Food nastoji očuvati i promovirati. Publika je uz projekciju uživala u delicijama kuhara restorana Bota Šare i vinima vinarije Crvik.
 
Gosti i posjetitelji su se zatim Kinobusom vratili u Ston kako bi u otvorenom kinu Arcimon pogledali nastavak filmskog programa. U prekrasnom prostoru stonskih zidina, pod zvjezdanim nebom, prikazan je film Bez šminke redateljice Giulie Graglie koji govori o četiri žene vinara, iz četiri različite talijanske regije. Film je oduševio publiku koja ga je nagradila dugim apluzom.

Nakon filma koordinator Festivala Ivo Kara-Pešić popričao je s dvije žene iz poznatih vinarskih obitelji,  Majom Cebalo s Korčule i Franicom Miloš s Pelješca. U ugodnoj atmosferi ćakulalo se o filmu, osobitostima dvije autohtone sorte vinove loze, različitim pogledima na vinogradarstvo i suživljenosti vinara, vina i podneblja. Program se nastavio projekcijom irskog filma Plinovod i odličnim koncertom dua Father McKenzie koji je svojim prekrasnim obradama rock, reggae i soul hitova napunio malu pjacu u centru Stona.
 
  

Pročitajte još

ALARM ZBOG ZMIJE Zatonski vatrogasci intervenirali zbog kravosasa

Dulist

‘GRADA GLADAN’ Važno je odrediti identitet naših javnih prostora

Dulist

Bivši Jugaš spasio od utapanja desetoro kupača

Dulist