Grad

ENERGETSKI OBNOVLJENA GRUŠKA ŠKOLA ‘Računi će pokazati da je projekt isplativ’

ENERGETSKI OBNOVLJENA GRUŠKA ŠKOLA 'Računi će pokazati da je projekt isplativ'

Energetska obnova OŠ Ivana Gundulića uspješno je privedena kraju. Riječ je o trećoj školi koju je ova Gradska uprava energetski obnovila.

-Prva je škola bila u Lapadu, druga na Ilijinoj glavici. Tu se ne zaustavljamo, značajna sredstva ulažemo u osnovnoškolsko obrazovanje te ćemo to nastaviti raditi i u budućnosti. Drago mi je što radove na OŠ Montovjerna privodimo kraju, trenutno smo u fazi čišćenja škole. Idući tjedan ako sve bude u redu počet ćemo s tehničkim prijemom i u rujnu će biti nova školska godina u novoj školi. Osim osnovnoškolskog obrazovanja značajna sredstva putem EU fondova uložili smo i u predškolsko obrazovanje. Do sada smo dva vrtića energetski obnovili, nastavljamo dalje. Pripremili smo energetsku obnovu za četiri velika objekta te vjerujem da ćemo uskoro, nakon što se raspiše natječaj, biti prihvatljivi partneri te da ćemo se prijaviti za korištenje EU sredstava u daljnjoj obnovi i podizanju standarda u odgoju – rekao je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade ove škole.

Naglasio je da je škola sada u potpuno novom ruhu te dodao kako ravnateljica ima dodatne zahtjeve koje će sigurno ispuniti kako bi škola bila ljepša i ugodnija.

-Ulaganje u osnovnoškolstvo je ulaganje u budućnost našeg grada pa moramo nastaviti u tom smjeru. Nažalost, Grad do 2017. kontinuirano nije koristio nijedne lipe iz europskih sredstava kao da Europa nije postojala i da Grad nije bio dio te velike zajednice – istaknuo je Franković.

Gradonačelnik je dodao kako je Grad od 2017. do danas iz EU fondova povukao skoro 300 milijuna kuna te da je po tom pitanju odrađen odličan posao. Zahvalio je i DURA-i naglasivši kako je prije bila agencija-slučaj, a da je sada agencija-primjer na području cijele Hrvatske. Dodao je kako je to dokaz da se može kada postoje ljudi koji znaju što treba raditi.

-Danas smo izuzetno sretni jer nam je škola zablistala u jednom novom sjaju i bit će ugodna za boravak učenika i učenika, ali i poseban dio naše lokalne zajednice i Gruža. Zahvaljujem gradonačelniku, cjelom timu i suradnicima. Ovaj projekt godinama je bio negdje u ladici i godinama smo se pitali hoće li ovo biti uopće sve izvedivo. Djeca su dobila ugodno mjesto boravka, a vjerujem da će u budućnosti i računi to pokazati, da je projekt bio isplativ. Grad nam kontinuirano daje podršku. U našoj školi provodili smo eksperimentalno kurikularnu reformu, međutim, ne bismo mogli sudjelovati u svim projektima bez da nam Grad daje podršku i osigurava financijska sredstva. Želje su nam velike, uvijek težimo biti bolji. U ovoj situaciji kad je cijeli svijet stao, radovi su se u školi i dalje odvijali te su završeni dok su djeca bila u školi. Tužna sam jedino jer danas nisu s nama svi učenici i učitelji da zajedno proslavimo ova dan. Nadamo se da će i ova vremena ostati iza nas i da ćemo u budućnosti uživati u školi. Veselim se novom projektu – naglasila je ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez.

Mato Butijer ispred Alfa plana, izvođača radova istaknuo je kako su imali izvrsnu suradnju s ravnateljicom i zaposlenicima škole.

-Ovo je bio izuzetno kompleksan projekt koji je trebalo dovesti do kraja, a tome je pridonijela i pandemija. Ugovoreni je rok bio 12 mjeseci, a završili smo ih za 11 mjeseci. Vjerujem  da bi radovi bili govoti i za osam mjeseci da nije bilo koronavirusa – naglasio je Butijer.

-Sljedeća škola koju želimo energetski obnoviti je OŠ Mokošica. Energetska obnova je bila pokušana već jednom, a neuspjelo je odrađena za vrijeme bivše gradske uprave. Slijedi škola na Ilijinoj glavici, onaj dio koji se odnosi za djecu s posebnim potrebama. Projekt je pripremljen i riješeni su imovinsko-pravni odnosi. Spremni smo aplicirati navedenu školu na natječaj. Nadamo se da će do listopada biti raspisan – istaknuo je gradonačelnik.

Veliki energetski projekt očekuje ih i izvan školskih okvira. To je sportska dvorana u Gospinom polju.

-Projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, u potpunosti je spreman, kao i navedena dva projekta. Čekamo raspisivanje natječaja. Vjerujem da će, iako je riječ o financijski zahtjevnim projektima, biti prihvaćeni – rekao je Franković i dodao:

-Radi se o ukupnoj vrijednosti projekata u iznosu od preko 30 milijuna kuna sredstava za koje bismo aplicirali u nadolazećem razdoblju – istaknuo. Računa se, kaže, na kombinaciju europskih i nacionalnih sredstava te na jedan manji dio koje Grad Dubrovnik mora uložiti u financiranje projekata.

Inače, vrijednost projekta energetske obnove gruške škole je 7,8 milijuna kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi 7,4 milijuna kuna. Bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva  i prostornog uređenja su iznosila 2,6 milijuna kuna, bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i Europske unije iznosila su 2,3 milijuna kuna. Bespovratna sredstva su u ukupnom iznosu od 64 posto ukupne  vrijednosti projekta. Energetski razred prije obnove ove škole je bio C, a sada je nakon obnove u razredu B. Projektirana ušteda godišnje potrebe električne energije za grijanje iznosi 71,50 posto, a ušteda primarne energije nakon energetske obnove iznosi 54,65 posto. Projekt je sufinancirala Europska komisija i jedan je od niza projekata koje je pokrenula ova Gradska uprava.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist