Kultura

ELVIS STANIĆ U jeziku jazza uvijek su me zanimali oni ‘tanašni’ detalji poput akcenta

ELVIS STANIĆ U jeziku jazza uvijek su me zanimali oni ‘tanašni’ detalji poput akcenta
Elvis Stanic

Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i har­monikaša i najnagrađivaniji jazz skla­datelj srednje generacije, vođa ‘Elvis Stanić Group’, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tra­dicionalne hrvatske glazbe s ritmo­vima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama, stiže u Dubrovnik nakon dugo godina…

Za ovaj broj DuLista s ovim plodnim autorom najavili smo večer u sklopu renomiranog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’, gdje će se ‘sukobiti’ s našim priznatim, mladim i nagrađiva­nim gudačkim kvartetom Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

ELVIS STANIĆ U jeziku jazza uvijek su me zanimali oni ‘tanašni’ detalji poput akcenta
Elvis Stanic

U četvrtak, 20. rujna, polako ćemo se primaknuti kraju ovogodišnjeg dubrovačkog ‘Poznog ljeta’. Veseli li Vas dolazak u Dubrovnik, nastup unutar jednog bogatog festivala kojeg je priredio Dubro­vački simfonijski orkestar? ­
Jako nas raduje svirati na festivalu, pogotovo što smo posljednji put u Dubrovniku nastupali, ja mislim, neg­dje 1998., ili tako nekako, a bio je feno­menalan koncert! Davno u svakom slu­čaju, i jedva čekamo!

Pripremam novi projekt u triu – prvi put u toj postavi, a istražujem korijene jazz fusion glazbe – konkretno utjecaj jazza na rock glazbu i obrnuto

Dubrovački simfonijski orkestar najavio je ovu glazbenu večer kao ‘Classic vs. Jazz’. U 20 sati nastupa u Kneževom dvoru Gudački kvartet, a zatim Vi u 21.30. Možete li za čitate­lje DuLista podijeliti Vaše impresije i očekivanja? Što će nam ponuditi ‘Elvis Stanić Trio’?
Svirat ćemo moj autorski opus, dakle jazz maditeranskog izričaja, s utjeca­jima modernog jazza, ali i tradicio­nalne hrvatske glazbe – dakle ‘the best of’ Elvis Stanić Group.

Kad kažemo ‘nastup, koncert, Dubrovnik’, što za Vas to znači?
Prije svega, čast – i prestiž. I publika koja zna što želi, i koja ciljano dolazi na izabrane programe – to se odnosi, rekao bih na sve kulturne manifesta­cije vašeg grada. A posebno je to važno danas, kada se gotovo svugdje margina­lizira kultura i kulturna scena, da se taj nivo percepcije glazbe i kulture uopće zadrži. No, čini mi se u Dubrovniku to još uvijek nije problem, i zaista cijenim i poštujem vaš pristup.

U karijeri, koja je zaista impresivna, čini se kao da ste s lakoćom prela­zili s jednog na drugi, ali i spajali žanrove glazbe – koja je ta neka ‘nit’ koje se držite u jazzu, world music..?
Tradicijska glazba. To je ono što svi mi – ljudi, naprosto – bez obzira odakle smo i kojim žanrom glazbe se bavimo, nosimo na leđima kao vječnu ‘torbu’. Poznato je da je jazz univerzalan jezik kojim govore svi koji ga sviraju, no mene su uvijek zanimali oni tanašni detalji – poput ‘akcenta’ tog jezika – koji se uvijek čuje i koji nam uvijek govori o mjestima na
zemlji odakle nam ti ljudi donose svoju glazbu. Bilo iz Amerike, Kine, Afrike, Danske – svaki jazz izraz iz tih krajeva je svoj, specifičan. Tako da sam se ja okre­nuo našoj tradiciji i crpim inspiraciju iz izvora Istre, Dalmacije, Međimurja…

ELVIS STANIĆ U jeziku jazza uvijek su me zanimali oni ‘tanašni’ detalji poput akcenta

Puno ste i rado surađivali s brojnim našim zvijezdama, pa tako i s reno­miranim umjetnicima. Možete li podijeliti Vaše impresije o ovim suradnjama? Što biste, recimo, voljeli ponoviti? S kim biste voljeli surađivati, a dosad niste?
Teško je to reći… Dugačka je ta lista, a vremena sve manje, tako da jedno­stavno otvaram sve opcije, pa što se dogodi – dogodi se. Puno putujem pa tako i upoznajem stalno nove ljude, kolege glazbenike, i po nekom čudnom pravilu su oni za koje nisam nikad ni čuo čudesno dobri i talentirani.

Elvis Stanić Trio čine Elvis Stanić – gita­ra, harmonika Maasej Kovače­vić – glasovir te Goran Rukavi­na – kontrabas

Održavate i majstorske tečajeve za mlade?
Da, svako ljeto već 20 godina u sklopu Ljetne škole Jazza Hrvatske Glazbene Mladeži u Grožnjanu, zajedno s kole­gama mentorima iz Sjedinjenih Država, Austrije, Francuske… To je ujedno i jedino mjesto sustavnog jazz obrazova­nja trenutno u Hrvatskoj.

Neumorno radite i stvarate – možete li nam otkriti neke projekte u tijeku ili najaviti ih?
Pripremam novi projekt u triu – prvi put u toj postavi, a istražujem korijene jazz fusion glazbe – konkretno utje­caj jazza na rock glazbu i obrnuto – od Milesa Davisa do Doorsa i Mahavishnu Orkestra.

Foto: Elvis Stanić

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist