Hrvatska

ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Rast prihoda i broja korisnika zbog pristupa Internetu

U drugom tromjesečju 2018. tržište elektroničkih komunikacija je zabilježilo ukupni rast prihoda i broja korisnika, izvijestila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM.

Rast je osigurala usluga pristupa internetu, a prihodi od klasičnih govornih telefonskih usluga, uključujući SMS i MMS poruke, neprekidno padaju već neko vrijeme.

Prihodi od pristupa internetu putem pokretne mreže rasli su za 10 posto na godišnjoj razini. Od usluge pristupa internetu ostvareno je gotovo 40 posto ukupnog prihoda. Istodobno, raste i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, i to za gotovo 4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na kraju lipnja 2018. zabilježeno je više od milijun i sto tisuća širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži što je oko 3 posto više u odnosu na lipanj 2017. I dalje se bilježi porast broja usluga putem svjetlovodne infrastrukture, iako takav pristup internetu još uvijek ostvaruje manje od 10 posto korisnika.

Zabilježen je rast broja širokopojasnih priključaka putem pokretnih mreža za oko 3 posto na godišnjoj razini. Korisnici pokretnih mreža koriste sve veće količine internetskog prometa te je ukupni internet promet u mrežama pokretnih komunikacija udvostručen.

Sve je veći značaj paketa usluga koji objedinjuju više usluga, a nastavak sličnih trendova HAKOM očekuje i u idućem razdoblju.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a.

Pročitajte još

OD PONOĆI NOVE CIJENE Koje će gorivo pojeftiniti, a koje poskupiti?

Dulist

U 2019. godini kategorizirano 56 novih hotela, kampova i marina, od kojih jedna u Dubrovniku

Dulist

Inflacija u prošloj godini najniža od 2016.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija