Crna kronika

EKSKLUZIVNO Na Jakljanu pronađene ljudske kosti!

EKSKLUZIVNO Na Jakljanu pronađene ljudske kosti!

Nakon duljeg istraživanja po stratištu na otočiću Jakljanu, danas su članovi specijalne postrojbe Ministarstva branitelja i inspektori PU Dubrovačko-neretvanske uspjeli otkriti prve ostatke ljudskih kostiju, odnosno žrtava krvavog zločina komunističkog režima 1945. godine.

Više od 68 godina kosti su bile zatrpane u kavi gorskog pijeska na Jakljanu. Neki su nesretnici bili vezani žicom, prostrijelne rane uglavnom su bile kroz glavu, što govori o brutalnosti komunističkih egzekutora.

Podsjetimo, od utorka, 19. veljače do četvrtka, 28. veljače na Jakljanu se vrši ekshumacija ostataka zarobljenika iz Drugog svjetskog rata.

Predstavnici specijalne postrojbe za ekshumacije pri Ministarstvu branitelja predvođenih pomoćnikom ministra pukovnikom Ivanom Grujićem, članovi Državnog odvjetništva i ostalih potrebnih službi vrše iskapanja zemnih ostataka ljudskih kostiju likvidiranih njemačkih i hrvatskih mornara, zrakoplovaca i vojnika, koji su se nakon 8. svibnja 1945. godine predali partizanima na području Istre i Trsta.

EKSKLUZIVNO Na Jakljanu pronađene ljudske kosti!

Kako navodi Željko Kulišić, predsjednik udruge Hrvatski domobran, nakon prebacivanja više stotina zarobljenika od Pule do Korčule, njih 102-icu nesretnika ukrcali su na brodicu i skrenuli s puta za Boku Kotorsku na otok Jakljan, gdje su ih u obližnjoj 'kavi' za iskapanje gorskog pijeska tik uz pristan, ubijali po kratkom postupku, bez suda ili bilo kakve optužbe.

– Posebnu zahvalnost dugujemo dvojici naših članova s otoka Šipana, pok. Kuzmi Stjepoviću (rođen 1925., umro u siječnju 2012.) i Zvonimiru Koporčiću (rođen 1928.), koji su nas pred nekoliko godina detaljno upoznali s razmjerima počinjenih zločina na Jakljanu, o čemu se šutjelo godinama, iako su manje više svi otočani znali za 'likvidacije na zabranjenom otoku'.

Inače, riječ je o višegodišnjim nastojanjima Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika za razotkrivanjem potpune istine o brojnim zločinima počinjenim na otoku Jakljanu, nakon završetka Drugog svjetskog rata, gdje je likvidirano, pretpostavlja se, više od stotinu ratnih zarobljenika.

Nakon ekshumacije trebali bi se saznati pravi razmjeri strahota i zločina na ovom stratištu. Više će se informacija o iskapanjima moći saznati u petak na tiskovnoj konferenciji na Jakljanu uz organizirani prijevoz i obilazak stratišta (polazak iz Slanog bit će u 8 sati, a u 9 sati je konferencija za medije).

Na mjesto ekshumacije najavljen je i dolazak ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića Freda.

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

TUŽAN DAN U DUBROVNIKU Preminuo i Antun Tonći Matković

Dulist

OSTAJE TUGA I PRAZNINA Preminuo Draško Milojević

Dulist