Hrvatska

EK U BORBI PROTIV PLASTIKE Žele zabraniti štapiće za uši, slamke…

Smeće, more, zagađenje

S obzirom na sve veću količinu štetnog plastičnog otpada u oceanima i morima, Europska komisija predlaže nova pravila na razini EU-a usmjerena na deset plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu koji čine najveći dio otpada na europskim obalama i u morima te na izgubljen i odbačen ribolovni alat.

Te dvije kategorije proizvoda zajedno čine 70 posto cjelokupnog morskog otpada. Nova su pravila razmjerna i prilagođena kako bi se postigli najbolji rezultati. To znači da će se na različite proizvode primjenjivati različite mjere. U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi.

Kako bi sačuvala mora i morske plaže od onečišćenja, Europska komisija predložila je zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu: plastičnih štapića za uši, plastičnih pribora za jelo, slamki, držača za balone i sličnog, kako prenosi Večernji list. Za niz drugih proizvoda, među ostalim i sav ribolovni alat koji sadrži plastiku, Komisija ne predlaže zabranu, ali predlaže mjere koje će natjerati proizvođače da brinu o tome gdje njihov proizvod završava kad se izgubi u ribolovu ili bude odbačen kao otpad.

U slučaju proizvoda za koje ne postoje očite alternative, naglasak će biti na ograničavanju njihove upotrebe putem smanjenja potrošnje na nacionalnoj razini, zahtjevâ koji se odnose na dizajn i označavanje te uvođenja obveza za proizvođače povezanih s gospodarenjem otpadom i čišćenjem otpada. Zahvaljujući novim pravilima, Europa će biti korak ispred u rješavanju problema koji ima globalne implikacije.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist