Natrag
20.2.2019 02:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

EBRD provjerava kredit za projekt HE Ombla

31.7.2012 @ 19:45 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Temeljem žalbe Zelene akcije Europska banka za obnovu i razvoj pokrenula je postupak revizije kreditiranja HE Ombla.

Žalba je uložena unutar službenog i neovisnog žalbenog postupka za evaluaciju projekata EBRD-a – Project Complaint Mechanism, a unutar postupka je ocijenjena relevantnom te je stoga pokrenuta revizija.

Neovisni revizor i predstavnica EBRD-a ovih su dana posjetili Hrvatsku i obišli izvor Omble te se sastali s predstavnicima HEP-a, Zelene akcije i Bankwatcha.

Protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnili su se i struka i javnost zbog ekološke štetnosti te financijske i ekonomske neisplativosti ovog projekta. Usprkos tome, HEP je uspio dobiti uvjetno kreditiranje projekta u iznosu od 123 milijuna eura (od ukupno predviđenih 152 milijuna) od EBRD-a u studenom 2011 godine.

– Kreditiranje je uvjetno jer je EBRD zatražio dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja nisu bila adekvatno provedena. Zbog toga je Zelena akcija uložila službenu žalbu EBRD-u jer smatramo kako EBRD nije smio odobriti kredit na temelju nepotpunih dokumenata o utjecaju na okoliš i prirodu iz 1999. godine – stoji u priopćenju Zelene akcije.

– Činjenica da EBRD  navode iz naše žalbe ozbiljno razmatra prije odluke o financiranju izgradnje HE Ombla upućuje da je bilo nepravilnosti u procesu odobravanja i planiranja izgradnje ovog projekta. Pritom napominjemo da revizija ne ocjenjuje sveukupnu isplativost projekta niti sveukupnu štetnost za okoliš, već samo da li je EBRD prekršio svoje vlastite procedure i standarde te eventualno zakonske odredbe Republike Hrvatske i Europske unije. Smatramo kako je naša žalba utemeljena po svim točkama, a svakako nagašavamo da javnost i lokalno stanovništvo nisu bili adekvatno informirani niti uključeno u odlučivanje – izjavili su u Zelenoj akciji.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana