Kultura

Dva iznimna djela baroknog majstora Andree Vaccara u Domina

Dva iznimna djela baroknog majstora Andree Vaccara u Domina

Među zidovima renesansnog ljetnikovca Stay u Restauratorskom odjelu Dubrovnik Hrvatskog restauratorskog zavoda, uspješno su, pod vodstvom Mare Kolić Pustić, dovršeni višegodišnji konzervatorsko-restauratorski radovi na dvjema slikama talijanskog baroknog majstora Andree Vaccara.

U prostorijama crkve Domino održano je predavanje konzervatora te predstavljanje publikacije ‘Napuljski barokni majstor Andrea Vaccaro i Dubrovnik: Konzervatorsko-restauratorski radovi na dvama oltarnim palama iz crkava Gospe od Karmena i Domino’.

– Premda je riječ o jednom od najistaknutijih i najproduktivnijih slikara napuljskog baroka, oltarne slike iz Dubrovnika jedina su njegova djela očuvana na hrvatskom tlu. Njihova likovna vrsnoća potvrđuje majtorovu iznimnu slikarsku vještinu kao i likovnu kulturu dubrovačkih naručitelja koji su tragom svojih veza s južotalijanskim gradovima naručivali djela najprestižnijih slikara i kipara za svoje oltare – napisala je u uvodniku programa ravnateljica Hrvatskog Restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

Predstavljanje su otvorili biskup Mate Uzinić i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Prilikom samog događanja restauratorski proces publici su objasnile restauratorice Mara Kolić Pustić i Nancy von Breska-Ficović, dok su samu publikaciju predstavili Višnja Bralić i Ivan Vigjen.

Andrea Vaccaro barokni je napuljski slikar, čija se brojna djela nalaze u južnoj Italiji i Španjolskoj, ali i u raznim muzejima diljem svijeta. Dubrovnik baštini dvije iznimne Vaccarove oltarne slike u bratovštinskim crkvama – Gospi od Karmena i Domino.

Obje oltarne pale restaurirane su u dubrovačkom restauratorskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda. Slika iz crkve Gospe od Karmena predstavljena je na izložbi Restaurirane slike iz crkve Gospe od Karmena 2007. godine. Tom prigodom publiciran je i katalog koji je pridonio istraživanju crkve iz Karmena. Vaccarova pala predstavljena je i u kontekstu predavanja Tragom dubrovačkih naručitelja slika s područja južne Italije u baroknom razdoblju na simpoziju Dani Cvita Fiskovića 2008. godine te potom na izložbi Sveto i profano, slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 2015. godine.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na oltarnoj pali Svih svetih iz crkve Domino dovršeni su potkraj 2017. godine.

Predstavljanjem rezultata višegodišnjih radova u samoj crkvi, gdje je na oltar vraćena slika Svih svetih, konzervatori su nastojali najširem krugu baštinika ukazati na ponekad zanemarene vrijednosti naslijeđene kulturne baštine, kao i na suvremene metode i postupke restauriranja djela štafelajnog slikarstva.

Ovom prilikom uz oltarnu palu Svi sveti koja se nalazi na glavnome oltaru crkve Domino u istoj crkvi izložila se i Vaccarova oltarna slika Krunidba Bogorodice iz crkve Gospe od Karmena. Jedinstvena je to prigoda da se dva iznimna djela baroknoga majstora Andree Vacara usporedno sagledaju. Kako bi ih građani mogli razgledati, crkva Domino će u tu svrhu biti otvorena od 16 do 21 sat od 18. do 21. rujna.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist