Aktualno

ĐURO LONZA NAJAVLJUJE Ugovori za grobna mjesta na Dupcu sredinom 2019.

ĐURO LONZA NAJAVLJUJE Ugovori za grobna mjesta na Dupcu sredinom 2019.

Izgradnja grobnica će se financirati iz sredstava prikupljenih od građana, stoga očekujem sredinom 2019. godine provođenje upravnog postupka u kojem bi se donijela Rješenja o dodjeli grobnih mjesta u kojima će biti definirano dodijeljeno grobno mjesto i iznos koji je potrebno uplatiti – najavio je direktor Groblja Dubac Đuro Lonza.
To znači kako će se tada krenuti s potpisivanjem ugovora. Istaknuo je kako će uplate biti jednokratne, a prethodno će obaviti razgovore s poslovnim bankama kako bi građanima osigurali povoljnije uvjete kreditiranja.

Bilo je prijepora, ali sad je sve dobro
Trenutno se na groblju obavljaju radovi na nastavku izgradnje potpornih zidova unutar obuhvata groblja te završavaju ugovoreni radovi na južnom potpornom zidu. Naime, tijekom izvođenja radova na zidovima unutar obuhvata groblja naišli su na nepredviđene situacije te su morali raditi izmjene glavnog projekta.
-Iz tog razloga smo sporazumno raskinuli ugovor s tadašnjim izvođačem radova, izvršili izmjene glavnog projekta, proveli novi postupak javne nabave te odabrali novog izvođača koji je prije dvadesetak dana nastavio s radovima – ističe Lonza. Završetak izgradnje svih zidova očekuje se do proljeća 2019. godine.

-Ti nas radovi ni u kojem slučaju neće kočiti na početku izgradnje prve etape predviđene Detaljnim planom uređenja Groblje – kaže nam direktor Groblja Dubac. Zanimalo nas je i kakva je trenutna suradnja Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka na projektu. Direktor Lonza govori kako je suradnja ‘odlična i uvijek je bila takva’, osim situacije iz prošle godine kada je nakon promjene u upravljanju Gradom došlo do malih napetosti, a sve zbog krivih i nepotpunih informacija koje su nakon nekoliko sastanaka razjasnili.

-Nakon što su izneseni svi problemi s kojima smo se suočili na projektu izgradnje te način njihova rješavanja, nastavljena je izgradnja i danas više nemamo nikakvih prijepora oko samog projekta – rekao je. Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković je u lipnju prošle godine na sjednici Gradskog vijeća izjavio kako su zaustavljene sve isplate prema projektu Groblja Dubac. Prema tvrdnjama gradonačelnika, glavni razlog je bio što ‘nema sve odgovore na postavljena pitanja’, a koja su se odnosila upravo na izmjene projekta. Franković je smatrao kako se Grad Dubrovnik ne poštuje kao većinskog financijera projekta Groblja Dubac.

Daljnji koraci
-Nakon što smo prije dva mjeseca na Općinskom vijeću Župe dubrovačke usvojili izmjene DPU-a Groblje, a u koje smo ubacili sve ono što smo morali promijeniti kroz izgradnju potpornih zidova te nakon izgradnje pristupne ceste do groblja, stvorili su se uvjeti za početak ishođenja svih akata za gradnju groblja. Tako smo prije desetak dana predali zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za obuhvat čitavog groblja te se nadamo istu ishoditi u rujnu – govori nam Lonza.

Nakon dobivanja lokacijske dozvole, krenut će se sa zahtjevom za izdavanje građevinske dozvole za prvu etapu predviđenu DPU-om. Riječ je o nastavku izgradnje pristupne ceste unutar obuhvata groblja, s dva velika parkirališta i trafostanicom.
-Nakon toga idemo sa zahtjevom za građevinsku dozvolu za drugu etapu, a to su svi prateći objekti na groblju i potrebni broj grobnica – ističe Lonza. Zahtjev za ishođenje građevinske dozvole kojom bi započeli radovi na izgradnji druge etape Lonza očekuje na proljeće 2019. godine. Inače, prema zakonu, ne smiju ugovarati građevinske radove bez osiguranja sredstava u proračunu.

Šest vrsta grobnica
-Dosad smo zaprimili 1832 zahtjeva za grobno mjesto. Prema anketama i zahtjevima koje smo do sada primali, a i prema projektnoj dokumentaciji, predviđeno je šest vrsta grobnica koje ovise o veličini grobnog mjesta, te imaju li police, jednostrano ili obostrano, ili ih nemaju nikako. Postoji također i određeni broj niša za urne – kako ističe Lonza. A hoće li se cijene mijenjati? Naime, prema saznanjima koje posjeduje, za sada se neće mijenjati cijene koje su već ranije istaknute u anketama, odnosno zahtjevima, ali će to ovisiti o odlukama gradskog i općinskog Vijeća.

-Cijene grobnog mjesta bit će između 54 tisuće do 84 tisuće kuna, ovisno o tipu grobnice. Treba istaknuti kako su u cijenu uključene kamene igle i kamena ploča te kompletna infrastruktura naravno, dok nadgrobni spomenik nije u cijeni. Kad bi se svi troškovi vezani uz izgradnju groblja kao što su zemljište, projekti i gradnja prebacili na cijenu grobnog mjesta, tada bi cijena bila od 170 do 200 tisuća kuna – govori nam Lonza koji dodaje kako tako ‘značajan teret izgradnje groblja otpada na Grad i Općinu’. Ukoliko ne bude nekih velikih nepredviđenih situacija, Lonza smatra kako je realno Groblje Dubac staviti građanima na raspolaganje do kraja 2021. godine.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist